Jordskælv i grundvandet

18-12-2008

Danmark rystede så dybt i sin grundvold tirsdag morgen, at grundvandet mellem jordens partikler vibrerede voldsomt gennem flere minutter. Det kan grundvandsfolkene ved By- og Landskabsstyrelsens miljøcenter i Ribe dokumentere.

Danmark rystede så dybt i sin grundvold tirsdag morgen, at grundvandet mellem jordens partikler vibrerede voldsomt gennem flere minutter. Det kan grundvandsfolkene ved By- og Landskabsstyrelsens miljøcenter i Ribe dokumentere:

”Vi har Danmarks dybeste grundvandsboring placeret ved Tinglev i Sønderjylland, hvor vi hele tiden måler trykket i fem rør, som går indtil 415 meter dybt. Vores helt nye apparatur viser en meget tydelig trykbølge på samme tid, som jordskælvet blev registreret.”

By- og Landskabsstyrelsen måler trykket på grundvandet blandt andet for bedre at forstå, hvordan vandet bevæger sig mellem partiklerne i undergrunden. Derfor kan geofysiker Steen Thomsen, og hans kolleger ved Miljøcenter Ribe, også sige nærmere, hvor kraftige de hurtige vibrationer var:

”Op til 3 millimeter. Det er markant. Til sammenligning er Solens og Månens tiltrækning et halvt døgn om at skabe 2-3 centimeters forskel på høj- og lavvande i grundvandet”, siger Steen Thomsen.

Målingerne i Tinglev er del af et EU-projekt, der løbende leverer data om vandtrykket i undergrunden til By- og Landskabsstyrelsens miljøcenter i Ribe.

Yderligere oplysninger: Steen Thomsen, By- og Landskabsstyrelsens miljøcenter Ribe, tlf. 72 54 85 29.