Advarsel til bilisterne: Øget risiko for påkørsel af ræve

29-01-2008

Pga. rævenes parringstid, som finder sted netop nu, er der øget risiko for påkørsler, da hanrævene glemmer alt om biler og trafik på deres søgen efter en tæve.

Netop nu er der øget risiko for påkørsler af ræve. Årsagen er, at de har parringstid og derfor er meget aktive. Hanrævene har travlt med at finde sig en tæve, og de løber derfor ofte over vejene og glemmer alt om trafik og biler. Det kan forventes, at rævene har denne opførsel ind til omkring marts måned.

”Flere af de unge ræve fra sidste års kuld, der er rejst hjemmefra omkring september, er stadig forholdsvis uerfaren i forhold til trafik og er derfor mere udsatte end ældre ræve. Rævene har også svært ved at orientere sig på vejene, da de bliver blændet af bilernes lygter i den mørke tid og derfor ikke når væk i tide. Derfor ender mange ræve i vejkanten netop nu”, siger vildtkonsulent Steen Bonne Rasmussen fra Naturstyrelsen i Kronjylland.

Der dør omkring 30.000 ræve hvert år i trafikken. De fleste tilfælde ses i Midt- og Østjylland, hvor bestanden af ræve er størst.

Lugten fra nedkørte dyr på vejen kan også tiltrække rævene, da det er nem føde for dem i den kolde tid.

Imens parringstiden skaber problemer for rævene i trafikken, er der også positive naturoplevelser knyttet til rævene her i januar/februar måned. Det er netop nu muligt at høre hanrævene tude i skoven om aftenen eller om natten. Chancen for at høre rævenes bjæffen er størst på klare kølige nætter, hvor også natuglen tuder sin parringsmelodi lige nu.

Læs mere om Trafikdræbte dyr
Læs mere om ræven