Ulovligt at tage tigertænder og koraller med hjem

02-07-2008

Vilde orkidéer, tigertænder, elfenben og bælter af slangeskind. Det kan være fristende at tage forskellige eksotiske souvenirs med hjem fra sommerferien i udlandet, men det kan nogle gange være en dårlig idé, advarer Naturstyrelsen.

Vilde orkidéer, tigertænder, elfenben og bælter af slangeskind. Det kan være fristende at tage forskellige eksotiske souvenirs med hjem fra sommerferien i udlandet, men det kan nogle gange være en dårlig idé, advarer Naturstyrelsen.

”Når det handler om sjældne eller truede planter og dyr, kan konsekvensen nemlig blive, at ferien ender med, at tolderne roder din bagage igennem, konfiskerer dine souvenirs og giver dig en advarsel eller en bødestraf”, forklarer biolog Niels Kurt Nielsen fra Naturstyrelsens særlige CITES-afdeling. Denne afdeling tager sig bl.a. af reglerne om beskyttelse af alverdens sjældne og truede dyrearter.

Både af hensyn til dig selv og de sjældne dyr og planter bør man derfor tjekke reglerne inden afrejse, lyder rådet fra Niels Kurt Nielsen:

”Her i Naturstyrelsen plejer vi at sige sådan her, når folk ringer eller mailer til os om emnet: Hvis du er i tvivl om en souvenir er lovlig eller ej, så lad være med at købe den. Reglerne er lavet for at bremse den illegale handel med sjældne og truede dyr, som desværre fortsat er et stort problem”.

Niels Kurt Nielsen understreger, at reglerne gælder uanset om dyrene er levende eller døde – og uanset om de er købt eller fundet. Man må heller ikke tage dele af sjældne eller truede dyr/planter med hjem:

”F.eks. må du ikke købe kinesisk medicin med tigerknogler i, fordi tigeren er en udrydningstruet art. Der er også en del, der tror, at man må tage sjældne eller truede slanger med hjem til Danmark, så længe de er udstoppede eller ligger i sprit i en flaske. Men den går heller ikke. Det afgørende er hvilken art, der er tale om”.

De sjældne og truede planter og dyr, som man ikke må tage med hjem fra ferien, fremgår af en liste, der ligger på Naturstyrelsens hjemmeside (find linket i bunden af denne nyhedsartikel).

Folks foretrukne feriemål kan aflæses i statistikken over konfiskerede dyr og planter: Ifølge CITES-afdelingen bliver reglerne oftest overtrådt i forbindelse med rejser til Asien, ikke mindst Thailand.

”Men vi ser det også i forbindelse med rejser til andre lande. Nede i vores kælder, hvor en del af de konfiskerede souvenirs bliver opbevaret, er der både hvaltænder fra Grønland, udstoppede  rovfugle fra Mellemøsten, kæmpekonkylier fra Caribien, kvælerslangeskind fra Afrika – og et hav af andre ting”, fortæller Niels Kurt Nielsen.

Du kan kontakte Naturstyrelsens CITES-afdeling på tlf: 72 54 24 23 på hverdage mellem kl. 9.00 -12.00 eller sende en e-mail til