Stigning i antallet af hugormebid

01-06-2008

Der er gennem de sidste 10 år sket en fordobling i antallet af personer, som bliver indlagt på sygehuset med diagnosen hugormebid. Naturstyrelsen ønsker i den forbindelse at oplyse omkring hugormen og dens bid, da en del af ulykkerne kan forhindres via bedre viden omkring omgang med slangen.

Der er gennem de seneste 10 år sket en fordobling i antallet af personer, som bliver indlagt på sygehuset med diagnosen hugormebid, ifølge Sundhedsstyrelsen.

Naturstyrelsen ønsker i den forbindelse at oplyse omkring hugormen og dens bid, da en stor del af ulykkerne kan forhindres via bedre viden omkring omgang med slangen. Oplysningen sker bl.a. via information på styrelsens hjemmeside.

"Hugormen er fredet i Danmark, og vi ønsker at "lære" folk at leve med og omkring den, da den er med til at skabe en mangfoldig natur, som kan være grundlaget for en masse gode naturoplevelser", fortæller biolog Birgitte With fra Naturstyrelsen.

Hugorm

Hugormen bider almindeligvis ikke - kun hvis den føler sig truet. Den er sky af natur og søger som regel væk, hvis den fornemmer, at der er noget stort på vej.

"Det er en god idé at stampe lidt i jorden, når man går tur i et område, hvor der kan være hugorme, da den herved kan høre, at du kommer og herved søger væk. Det er en myte, at slanger ikke kan høre", fortæller Birgitte With

Det er oftest børn, som bliver bidt, og drenge og mænd bides meget hyppigere end piger og kvinder. Ifølge Sundhedsstyrelsens indlæggelsesstatistik er der forskel på, hvor de forskkelige køn bliver bidt henne. 5/6 af drenge og mænd bliver bidt i hånden, hvorimod det hos kvinder almindeligvis er i foden.

"Det tyder på, at drenge og mænd har svært ved at lade hugormen være og griber ud efter den, da de prøver at tage dem op", siger Birgitte With.

Der er ca. 200 personer, som hvert år bliver bidt af en hugorm, og det anbefales, at man altid søger læge, hvis uheldet er ude. Det er dog yderst sjældent, at der sker dødsfald i forbindelse med bid fra en hugorm, og symptomerne fra dens bid kan være meget forskellige - nogen får slet ingen.