Boom af hundeskove: Nu mere end 150 skove særligt for hunde!

13-05-2008

De danske hunde har aldrig haft så mange muligheder for at komme ud og boltre sig i skoven uden snor som netop nu. Til sammen er der nu 154 hundeskove rundt om i landet.

Nu mere end 150 skove særligt for hunde! Foto: Richard Cruce De danske hunde har aldrig haft så mange muligheder for at komme ud og boltre sig i skoven uden snor som netop nu. Til sammen er der nu 154 hundeskove rundt om i landet. De fleste hundeskove er placeret tæt på byerne. Formålet med skovene er at isolere løse hunde til bestemte – og ofte indhegnede – naturområder.

Alene i løbet af de seneste 12 måneder har Naturstyrelsen indviet mere end 15 nye skove, som er specielt beregnet til hunde – og flere er på vej.
Nu mere end 150 skove særligt for hunde! Foto: Richard Cruce ”I de kommende år vil vi lave flere hundeskove. Vi ved nemlig, at rigtig mange danskere sætter pris på at tage hunden med ud i det grønne og lade den løbe uden snor. Og det skal der også være plads til, så længe det altså foregår i de særlige hundeskove. Og på den måde er det en god mulighed for, at både hunden og ejeren får motion. En af vores vigtigste opgaver er netop skabe så mange muligheder for oplevelser i naturen som muligt”, siger direktør i Naturstyrelsen, Hans Henrik Christensen.

Samtidig er Naturstyrelsen nu klar med en særlig naturlegeplads, som er beregnet til hunde. Der er mere specifikt tale om en såkaldt agility-bane, som ligger i hundeskoven i Solbjerg mellem Århus og Skanderborg. Det er gratis at bruge banen, som holder åbent hele døgnet alle årets dage.

Nu mere end 150 skove særligt for hunde. Foto: Richard Cruce Banen er ca. 30 m lang og 11 m bred, og har seks aktiviteter, f.eks. balancebom, slalombane, vippe og et hjul, som de firbenede kan springe igennem. Alle tingene er lavet af robinietræ, en hård træsort, som kan holde i op til 30 år.

Det er Kristina Mazur – der som led i uddannelsen til skov- og naturtekniker er i praktik i Naturstyrelsen i Søhøjlandet – som fik idéen til den nye agility-bane, som hun selv har været med til at planlægge og lave.

Naturstyrelsen har netop indviet en ny hundeskov i den nordvestlige del af Borbjerg Plantage øst for Holstebro. Og senere på året er der yderligere to hundeskove på vej i det midtjyske, nemlig i Hastrup og i Harrild.

Nu mere end 150 skove særligt for hunde. Foto: Richard Cruce Lidt længere østpå – nærmere betegnet i den sydlige del af Horsens – indvier Naturstyrelsen snart en ny hundeskov i Boller Overskov på knap tre hektar, hvilket rundt regnet svarer til fem fodboldbaner.

”Behovet vokser og vokser her i Horsens, fordi antallet af hundeejere stiger i takt med, at byen udvider sig. Vi ved, at en stor del af gæsterne i skovene føler sig generede af hunde. Ikke mindst fordi reglerne om at holde hunden i snor ofte bliver overtrådt. Derfor tager vi nu konsekvensen og laver en særlig hundeskov. På den måde håber vi, at alle parter vil blive tilfredse”, forklarer naturvejleder Gert Hougaard Rasmussen fra Naturstyrelsen.

Samtidig med at hundeskoven indvies vil Naturstyrelsen gennemføre en kampagne mod hunde, der i strid med reglerne færdes uden snor i den øvrige del af Bollerskovene.

”Vores skovarbejdere vil have et øje på hver en finger og tage fat i alle, der overtræder reglerne. Og nu er der ikke længere nogen dårlige undskyldninger, da hundene jo netop får deres helt egen skov. Jeg vil dog gerne understrege, at hunde fortsat er meget velkomne i den øvrige del af skoven, men kun hvis de er i snor”, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Nu mere end 150 skove særligt for hunde. Foto: Richard Cruce En anden af de nye hundeskove ligger i Østsjælland. Her har Naturstyrelsen netop lavet en indhegnet hundeskov i et område af Sperrestrup Skov, der ligger klos op ad Ølstykke by.

”Typisk laver vi hundeskovene tæt på byerne, bl.a. fordi det er her, at antallet af hunde er højt. Det gælder dog ikke alle hundeskove, fordi det jo kræver, at vi har nogle egnede arealer. Så beliggenheden og antallet af hundeskov varierer fra landsdel til landsdel”, forklarer skovrider Kim Søderlund fra Naturstyrelsen.

På Naturstyrelsen styrelsens hjemmeside, skovognatur.dk, findes flere detaljer om de enkelte hundeskove og en mere præcis angivelse af hundeskovenes placering