Nye vogne med mindre CO2

14-04-2009

23 tons CO2!

Så meget bliver klimaet sparet for, efter at By- og Landskabsstyrelsen er begyndt at køre i mere miljøvenlige biler. De nye vogne udleder i gennemsnit 56 pct. mindre CO2 end de gamle. Dermed bidrager de væsentligt til Miljøministeriets overordnede mål om at nedbringe CO2 udledning fra transport med 20 pct. inden 2013.

Det viser en opgørelse fra By- og Landskabsstyrelsens Rederifunktion, der har ansvaret for styrelsens i alt 101 køretøjer. Bilerne er fordelt på styrelsens otte lokaliteter rundt om i landet. De bliver bl.a. brugt i forbindelse med miljø- og naturovervågning og virksomhedstilsyn. I alt 29 biler er udskiftet i 2007 og 2008.

En del af de gamle kassevogne og 4-hjulstrækkere er udskiftet til Ford Focus 1,6 og VW Golf 2,0. De nye biler med god brændstoføkonomi og partikelfiltre har hovedansvaret for reduktionen i udslippene. Men en del af succesen skyldes også, at medarbejderne er blevet inddraget i valget af bilerne:

”Du tramper på speederen og damper en masse CO2 af, hvis du er blevet kørt over i beslutningsprocessen. Derfor har vi valgt at samarbejde os frem til de nye bilmodeller. Vi har erfaring for at tilfredse medarbejdere kører roligere og dermed 10-20 pct. længere på literen,” siger Anne Marie Aarlund Sørensen, der er projektleder i By- og Landskabsstyrelsens Rederifunktion.
Webcams og videokonferencer er andre grønne våben i kampen mod energiforbruget i den geografisk spredte organisation. Medarbejderne skal kunne mødes uden først at skulle ud bag rattet. Der arbejdes også på, at medarbejdere på feltopgaver skal have trådløs adgang til oplysninger på deres pc, så de bliver mere uafhængige af kontoret.

By- og Landskabsstyrelsen udsender til efteråret sin første energihandlingsplan om det fortsatte arbejde med at nedbringe energiforbruget. Transportforbruget udgør cirka en 1/3 af energiforbruget i By- og Landskabsstyrelsen.

Yderligere oplysninger:
Anne Marie Aarlund Sørensen, projektleder, By- og Landskabsstyrelsen, Rederifunktionen i Faaborg, 7254-8496