Sundhedsspor

28-04-2009

Få målt dit kondital på skovstien. Det er det nye koncept, Naturstyrelsen henover sommeren og efteråret introducerer i otte skove fordelt ud over det nordsjællandske område. Sporene ligger bynært, så de er nemme at komme til, og idéen er at inspirere flere til at benytte naturen til motion og gennem sundhedssporene at få en fornemmelse af, om konditallet trænger til at få et skub opad, eller om det ligger, hvor det skal. Det er velkendt, at der er en stigende forekomst af livsstilsbetingede sygdomme, og en sund livsstil med jævnlig motion er et vigtigt skridt i den rigtige retning. Skovene udgør Danmarks største fitnesscenter og er de fleste steder let tilgængelig, og Naturstyrelsen ønsker at bidrage til, at denne muligheder bliver udnyttet.

Sundhedssporene etableres i samarbejde med det svenske firma "Hälsospåret", med støtte fra Arbejdsmarkedets Feriefond og så vidt muligt med kommunerne og andre interesserede samarbejdspartnere og består af en rute på mellem 1 og 2,5 km. Ruten kan gås eller løbes, og via opsatte tavler og ud fra hastigheden, vægt, højde, alder og køn kan konditallet aflæses sammen med en indikation på den generelle sundhedstilstand. For de, der er særligt interesserede, er der mulighed for via Naturstyrelsens hjemmeside at lægge egne data ind og følge dem over tid. Her kan man også indtaste det øvrige aktivitetsniveau, fx hundeluftning, cykling etc. og derigennem få mere at vide om, hvorvidt man bevæger sig nok. Endelig gives forslag til træningsforløb.

Det er håbet, at sporene vil finde bred anvendelse. Rutinerede løbere kan få glæde af dem, men de er primært tiltænkt den brede befolkning, og det er en oplagt mulighed, at skolerne inddrager dem i idrætstimerne. De otte spor ses som et forsøg. Hvis de bliver en succes, skal muligheden for at udbrede dem til resten af landet undersøges. Og hvis man er blevet inspireret til at gøre mere ved træningen, ligger skovveje og -stier åbne og byder på de allerbedste betingelser for en oplevelsesrig løbetur.

Læs mere