Naturkanon og Store Brændedag

16-01-2009

Lørdag den 24. januar inviterer Naturstyrelsen – Blåvandshuk i samarbejde med Jydske Vestkysten til naturdag i Vejers Klitplantage, når den nationale naturkanon skydes i gang

Lørdag den 24. januar inviterer Naturstyrelsen – Blåvandshuk i samarbejde med Jydske Vestkysten til naturdag i Vejers Klitplantage, når den nationale naturkanon skydes i gang

Styrelsens nye vildthus indvies, og der informeres om træ som brændsel, som led i Naturstyrelsens landsdækkende event. "Vi glæder os meget til dagen og håber rigtigt mange vil tage imod invitationen og nyde en dag i skoven sammen med os selv om det er vinter", siger skovrider Ulrik Lorenzen.

Se hele programmet her

Busture i "krondyrenes rige".
Et af dagens temaer er den nationale naturkanon. En dansk naturkanon skal have fokus på danske naturperler og arter, der på en eller anden måde har en herlighedsværdi for os alle, og som samtidig kan danne grundlag for naturvejledning og undervisning. "Vi har rigtigt mange naturperler her i vores område og dyr og planter, som er almindelige i den vestjyske natur, men sjældne andre steder i Danmark" fortsætter skovrideren. "Miljøministeren er meget interesseret i, at alle deltager og bidrager til debatten om indholdet i naturkanonen. Derfor håber jeg meget, at rigtigt mange vil komme med forslag til deres favoritnatur. Dagen igennem vil vi invitere på guidede busture ind i krondyrenes rige ad veje, hvor folk almindeligvis kun kan komme på cykel og til fods. Undervejs vil vi fortælle om krondyrene og andre dyr og planter i den danske natur og om de unikke naturområder og skovene i vores område."

Indvielse af vildthus
En af de store begivenheder bliver indvielsen af Naturstyrelsens nye vildthus, som skal bruges til at opbevare de skudte hjorte indtil de er solgt til private eller vildthandleren. "Mange folk synes, at det kan være svært at spise sig igennem et helt krondyr. Derfor bliver der som noget helt specielt på dagen mulighed for at købe mindre stykker af luksus krondyrkød, pølser og spegepølser. Og selvfølgelig bydes der på smagsprøver af grillet krondyrkød", siger Ulrik Lorenzen".

Oparbejdning af brænde.
Dagens andet tema er brænde. Over hele landet holder Naturstyrelsen Store Brændedag. På brændepladsen kan man få en god snak om, hvordan man fyrer fornuftigt, brug af brændeovn, køb af træ og muligheden for selv at skove sit brænde og bruge det rig-tige udstyr. Skovens folk vil demonstrere oparbejdning af træet til brænde.

Fladbrød og og snitteaktiviteter.
"I Naturstyrelsen vil vi gerne have børnefamilierne til at bruge vores natur. Derfor har vi også til dette arrangement sørget for hyggelige børneaktiviteter", siger Ulrik Lorenzen. " Børnene vil kunne snitte flotte ting af træ og bage fladbrød på bålpander. Vores lade på brændepladsen indretter vi med borde og bænke og "terrassevarmere", så folk kan sidde lidt lunt og nyde den medbragte madkurv og varme drikke. Det er jo vinter, så godt med varmt tøj vil være en fordel" slutter Ulrik Lorenzen.

Yderligere oplysninger fås ved henvendelse til naturvejleder Marianne Linnemann, Naturstyrelsen – Blåvandshuk på tlf: 21418629 eller 76541029.