"Store brændedag" i Trekantsområdet

08-01-2009

Den 24.januar afholdes Skov- og Naturstyrelsen et landsdækkende informationsarrangement om brænde, brændeoparbejdning og brændefyring.
I Trekantsområdet afholdes Store Brændedag i Stenderupskovene øst for Kolding

Lær at bruge brændeovnen rigtigt, så du ikke forurener. Håndtér motorsaven effektivt og sikkert. Kløv brændet på den rigtige måde. Lav den perfekte brændestak. Vidste du, at man i mange skove – på billig vis – kan hente sig eget brænde?

Sådan lyder nogle af overskrifterne for Store Brændedag, der finder sted lørdag d. 24. januar 2009 .

Store Brændedag ( www.skovognatur.dk/storebraendedag.dk ) er en ny, landsdækkende event, som Naturstyrelsen står for. Eventen består af 26 lokale arrangementer fordelt på alle landsdele. Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig. Indholdet vil typisk være minikurser om træfældning, behandling af brænde og – ikke mindst – den rette måde at bruge sin brændeovn på. De lokale arrangementer henvender sig til hele familien, f.eks. i form af konkurrencer for børn, varm kakao, snobrød og pølser over bålet, hestevognsture og meget mere.

Mellem Stenderup Midtskovs høje slanke løvtræer kan du som deltager blandt andet kunne få svar på: Hvordan filer jeg min motorsav? Hvorfor skal jeg gå med sikkerhedsudstyr? Hvordan kløver og saver jeg mit brænde optimalt? Hvad er en skovrummeter? Hvilke teknikker skal jeg bruge for, at min ovn brænder miljørigtigt? Hvilken brændeovn eller brændefyr skal jeg vælge? Hvor meget sparer jeg ved at fyre med brænde? Hvordan fungerer et flisfyr i praksis?
Du vil blandt andet møde en hærdet skovarbejde, en skorstensfejer, en stor brændekløvemaskine, en flishugger, skovfogdens flisfyr m.fl.
På dagen er der også plads til at familien kan nyde en dag i vinterskoven og vores bålhus vil være ramme om hygge, gratis kaffe og snobrød til børnene.

Du finder os på ved Naturstuen på Mørkholtvej 5, 6092 Sdr.Stenderup.  Arrangementet er åbent søndag den 24.januar 2009 fra kl. 10 – 15.


Yderligere oplysninger: kontakt Skovfoged og naturvejleder Claus Simonsen. Skov-og Naturstyrelsen, Trekantsområdet, , mobil 20 98 35 90


Så længe man fyrer korrekt, er træ et miljøvenligt og CO2-neutralt alternativ til oliefyret og andre opvarm-ningsformer. Herudover vil brænde ofte være en billig måde at varme boligen op på.

Med Store Brændedag vil vi bl.a. gøre opmærksom på, at man selv har mulighed for at tage ud i skoven og samle og skære brænde op, hvis man køber et sankekort. Man kan også købe retten til selv at fælde træer i et udvalgt område. Der er altså god mulighed for at få motion, frisk luft, naturoplevelser og spare penge på én gang. Og så vil vi ikke mindst bruge Store Brændedag til at fortælle alle om, hvordan de bruger deres brændeovne rigtigt, så den ikke forurener,” siger Naturstyrelsens direktør, Hans Henrik Christen-sen.

Det forventes, at flere tusinde danskere vil deltage i de 26 arrangementer i hele landet. Store Brændedag er den tredje i rækken af landsdækkende events, som Naturstyrelsen har gennemført siden foråret 2008. De to foregående var Naturnatten i maj og Grå Picnic i september.

• Besøg den særlige Store Brændedag-hjemmeside på: www.skovognatur.dk/storebraendedag.dk

Afkortet bøgetræ - oparbejdet med skovningsmaskind