Sig nej til elfenben og slangeskind

02-07-2009

I disse dage skal tusinder af danskere på ferie i udlandet. Men man skal være opmærksom på, hvad der puttes i rejsetasken, når ferien er forbi, og turen går hjem til Danmark igen. Hvis du tager souvenirs lavet af truede dyr og planter med hjem, er du med til at forværre situationen for klodens mest udryddelsestruede arter - og desuden er det ulovligt. Derfor lancerer miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu en mini-kampagne, der skal sætte fokus på problemet med turisters køb af souvenirs i form af truede dyr og planter.

Forsiden af folderen "Køb ikke dyrenes liv" I disse dage skal tusinder af danskere på ferie i udlandet. Men man skal være opmærksom på, hvad der puttes i rejsetasken, når ferien er forbi, og turen går hjem til Danmark igen. Hvis du tager souvenirs lavet af truede dyr og planter med hjem, er du med til at forværre situationen for klodens mest udryddelsestruede arter - og desuden er det ulovligt. Derfor lancerer miljøminister Troels Lund Poulsen (V) nu en mini-kampagne, der skal sætte fokus på problemet med turisters køb af souvenirs i form af truede dyr og planter.
Foldere deles ud i lufthavn
Miljøministeren skyder kampagnen i gang i dag i Københavns Lufthavn. Kampagnen indeholder flere indsatser:

  • En ny folder, Køb ikke dyrenes liv , uddeles til turister, inden de går ombord på flyene i Københavns Lufthavn. Miljøministeren vil uddele folderen i lufthavnen i dag torsdag formiddag. Medarbejdere fra Skov- og Naturstyrelsen vil fortsætte uddeling af folderen resten af ugen.
  • På Skov- og Naturstyrelsens hjemmeside vil man kunne læse om de fem gode råd om souvenirs, enhver turist skal kende, inden man tager på rejse.
  • Et nyt fakta-ark giver bl.a. eksempler på souvenirs, der er ulovlige at tage med hjem.
  • Medarbejdere fra CITES-kontoret i Skov- og Naturstyrelsen vil svare på spørgsmål sommeren igennem på .
  • Desuden har miljøministeren netop sendt et brev til Danmarks godt 150 største turistbureauer og rejsearrangører for at gøre opmærksom på den illegale handel med udryddelsestruede arter og opfordre dem til at give folderen videre til kunderne.

Risikerer bøde
Der er mange faldgruber, når du som turist køber souvenirs med hjem. Det er ikke bare askebægere af skildpaddeskjolde, tegnebøger i slangeskind og andre forbudte genstande, der er nemt genkendelige, du skal afslå at købe. Også orientalsk medicin kan være en forbudt handelsvare, hvis det indeholder knogler fra tigere og andre totalt fredede dyr eller planter. Smykker af koraller er ligeledes forbudte souvenirs, og det samme er fjer fra mange tropiske fugle. De ulovlige souvenirs bliver ikke blot beslaglagt i tolden, men du risikerer også at få en bøde, selvom du ikke bevidst har forsøgt at smugle de forbudte varer over grænsen. Bøden vil typisk være på 1000 kroner.
Som dansk turist er du forpligtet til at overholde de internationale CITES-regler under Washington-konventionen, som gælder hvad enten du medbringer tingene i din bagage eller sender dem hjem. Og uanset om du har købt dem eller selv fundet tingene i naturen.
Det er ikke bare på fjerne destinationer i Asien, Afrika og Sydamerika, at du skal passe på, hvad du køber eller tager med dig. Også i Grønland og i Middelhavslande som Tyrkiet, Algeriet og Tunesien skal du være opmærksom på, at der er flere ting, som du ikke må tage med hjem. Hvalkød og spæk samt ting fabrikeret af hval- og hvalrostænder må du for eksempel ikke tage med hjem fra en tur i Grønland.
Yderligere oplysninger:
Niels Kurt Nielsen, biolog, CITES-kontoret, Skov- og Naturstyrelsen, , tlf.: 72 54 24 27 el. 25 38 76 53
Thomas Hag, pressemedarbejder, Departementet, , tlf.: 72 54 60 41 el. 22 48 10 30