Post Danmark Rundt i Rebild Bakker

28-07-2009

Første etape i Post Danmark Rundt 2009 har opløb på toppen af Rebild Bakker. Prøv selv kræfter med den krævende rutes lange stigninger på op til 7 % i Danmarks smukkeste natur.

Opløbet i Post Danmark Rundt i Rebild Bakker 2009 - foto Søren Kjær, SNS

Også Post Danmark Rundt prøver nye veje

Det var ikke bare Tour de France 2009, der havde fået justeret sit forløb. Første etape i Post Danmark Rundt 2009 var utraditionel. Som en nyskabelse sluttede 1. etape i Rebild Bakker efter 175 km gennem Nordjylland fra Hirtshals. En lang landevejsrundstrækning på 13,2 km med mål på toppen af Rebild Bakker, skulle gennemkøres tre gange inden opløbet.

Fire gange Rebild Bakker gjorde dette til en hård 1. etape, og specielt stigningen til målstregen er hård. Rytterne skulle klatre næsten 70 meter op, fra foden af bakkerne nede i Gravlevdalen og til målstregen er der 1,4 km med en gennemsnitlig stigning på 6 %, de sidste 350 meter dog oppe på 7 %. De stejle lyngbakker langs Hulvejen, hvor lyngen var ved at springe ud, gjorde det til en drøm af en opløbsstrækning for tilskuerne.
Rebild Bakker levede da også op til forventningerne. Dagens lange udbrud blev kørt ind på bakken, da feltet passerede målstregen første gang. En ny tremandsgruppe med Jacob Fuglsang stak, men blev hentet, så feltet var samlet ved foden af bakkerne inden den sidste stigning. Massespurten over de sidste stejle 300 meter blev sikkert vundet af danmarksmesteren Matti Breschel fra Team Saxo Bank.
Prøv selv kræfter med den smukke rundtur
Under Post Danmark Rundt var ruten lukket for andre, men nu ligger det frit for dig, selv at teste formen på rundstrækningen, der nok må siges at være blevet blåstemplet som en udfordring for cykelentusiaster. I tilgift løber ruten gennem noget af Danmarks smukkeste natur, med oplagte muligheder for "pit-stops" og svinkeærinder.
Fra Rebild går rundturen til Skørping og svinger gennem Rold Skov ad Buderupholmvejen. Når åen krydses ved dambruget venter en ny prøvelse - Porthusvej med en gennemsnitlig stigning på 5 % over 1,4 km. Rundturen afsluttes i susende fart ad den gamle landevej med udsyn over Gravlevdalen, ned over dalen og ind på opløbsbakken i bunden af Hulvejen.
Skov- og Naturstyrelsen – Aalborg har udgivet forskelligt materiale om landskabet, som turen løber igennem:

Tilskuere i Rebild til cykelløb - foto: Søren Kjær, SNS