Asketoptørre og honningsvamp tager livet af asketræerne

06-07-2009

Asketræerne i Sønderjylland har det ikke godt. Det er kun et spørgsmål om tid før træerne dør. Det konkluderer skovfoged John Callesen og forsker Iben Thomsen på baggrund af besigtigelse af flere askebevoksninger.

Forsker Iben Thomsen og Skovfoged John Callesen ved ask fuld af vanris Asketræerne i Sønderjylland har det ikke godt. Det er kun et spørgsmål om tid før træerne dør. Det konkluderer skovfoged John Callesen og forsker Iben Thomsen på baggrund af besigtigelser af flere askebevoksninger.
For 3-4 år siden kunne man se de første symptomer på at asketræerne var angrebet af svampen som forårsager asketoptørre. I år har sygdommen for alvor taget fat. Asketræerne står med døde afløvede spidser og meget af kronen er kun en sekundær krone såkaldte vanris.

På baggrund af denne negative udvikling tog Skov- og Naturstyrelsen fat i forskerne fra Skov og Landskab under Københavns Universitet. Iben Thomsen er ekspert i sygdomme på træer, og hun blev overrasket over at se, at også Forsker Iben Thomsen viser hvordan honningsvamp har angrebet rodudløbene på ask gamle askebevoksninger er ramt af asketoptørre i Sønderjylland. Iben Thomsen kunne også vise os, hvordan honningvampen angriber de svækkede træer og til sidst tager livet af dem.

Opgaven for Skov- og Naturstyrelsen – Sønderjylland er nu dels at søge at får solgt de stadig levende ask og dels at holde de sundeste træer, så de kan sprede frø til en ny generation. Det er håbet, at der kan findes asketræer, som er recistente overfor svampeangrebene. Samtidig bliver der udvalgt nogle relativt sunde træer, som vil blive fulgt de kommende år, for at blive klogere på sygdommens udvikling. Asketoptørre har aldrig før optrådt i denne agressive form i Danmark.

Læs mere om:

Skovfoged Carsten Vejby Nielsen, Skovfoged John Callesen og Forsker Iben Thomsen på besigtigelse i syge askebevoksninger