Sct. Hans: Tusindvis af dyr mister livet i flammerne

23-06-2009

I aften fejrer vi midsommer. Vi tænder bål og sender heksemutter direkte til Bloksbjerg. Men samtidig risikerer vi, at flammerne gør det af med tusindvis af dyr. F.eks. er pindsvin, frøer, mus, kattekillinger, solsorte og gærdesmutter i farezonen.

I aften fejrer vi midsommer. Vi tænder bål og sender heksemutter direkte til Bloksbjerg.

Men samtidig risikerer vi, at flammerne gør det af med tusindvis af dyr. F.eks. er pindsvin, frøer, mus, kattekillinger, solsorte og gærdesmutter i farezonen.

”Problemet opstår typisk, fordi der bliver indsamlet grene, kviste og andet kvas til bålet mange dage i forvejen. Når de indsamlede ting lægges i en bunke, virker det som en magnet på mange dyr. De bruger nemlig bunkerne bl.a. som skjulesteder og til at bygge reder i. Og når der så bliver sat ild til det hele, omkommer mange af dyrene”, forklarer skovløber Henrik Søfeldt Jørgensen fra Skov- og Naturstyrelsen.

Heldigvis har man dog rent faktisk mulighed for at gøre en indsats – og det er ikke så svært, påpeger skovløberen:

Man tager simpelt hen hele stakken og flytter den et par meter, inden man tænder bålet. Når man gør det, vil de fleste dyr nemlig tage flugten. Så det handler altså om bunke med brændbart materiale ikke skal ligge på nøjagtigt det sted, hvor man vil tænde selve bålet”.

Læs mere om Sct. Hans i juni-udgaven af Skov- og Naturstyrelsens elektroniske naturguide, Naturbilletten