Ringmærkning af vandrefalkeunger på Bornholm

02-06-2009

Lørdag aften d. 30 maj begav en lille gruppe mennesker, ’bevæbnet’ med kikkerter, fotografiapparater, klatregrej og ringmærkningsudstyr, sig afsted for at ringmærke vandrefalkene på Bornholm.

Lørdag aften d. 30 maj begav en lille gruppe mennesker, ’bevæbnet’ med kikkerter, fotografiapparater, klatregrej og ringmærkningsudstyr, sig afsted for at ringmærke vandrefalkene på Bornholm. Det er en sag for specialister - Knud Falk og Søren Møller fra Zoologisk museeum i København er absolut i verdenseliten. En time efter var det hele overstået. Ungerne var ringmærket, vejet og undersøgt og sad som ingenting var hændt på deres klippehylde. Selv forældrene var kommet sig over chokket og gav deres unger velfortjent natmad.

3 sunde unger – 2 hanner og en hun – kunne Knud Falk konstatere. Knud og Søren har i henved 25 år beskæftiget sig med Vandrefalken og tilbringer mange måneder på Grønland hvert eneste år. Her er forholdene ofte mere barske, så det var ’barnemad’ at ringmærke Vandrefalkeungerne på Bornholm.

En vandrefalkeunge ringmærkes - Foto: Søren Friese

Ringmærkningen skal ske på det helt rigtige tidspunkt. Det kræver at Vandrefalkene observeres nøje, så man ved hvornår ungerne er klækket. Medlemmer fra DOF-Bornholm har derfor tilbragt rigtig mange timer med kikkerten for øjet – med et perfekt resultat. Der var stor ros fra Knud og Søren for at timingen var perfekt.

Mange myndigheder og eksperter er involveret i forvaltningen af Vandrefalken. Det hele koordineres af Naturstyrelsen – Bornholm, som ejer de arealer falkene yngler på.

”Et godt og tæt samarbejde er helt nødvendigt, hvis vi sammen skal sikre at falkene bliver en tilbagevendende ynglefugl på nordbornholm” siger Skovrider Søren Friese og fortsætter:

"- og det har vi her på Bornholm, hvilket er meget glædeligt”.

Når ungerne er ca. 40 dage begynder de at øve sig på at blive verdens hurtigste jæger. De skal lære at styrtdykke med op til 300 km i timen. På det tidspunkt vil Naturstyrelsen – Bornholm sammen med DOF invitere på guidet tur fra Hammer Havn. Glæd jer – det kan være en fantastisk naturoplevelse at se falkene tumle sig i solnedgangen ved de flotte klipper på Nordbornholm.
Turen bliver annonceret i Bornholms Tidende og på www.skovognatur.dk/bornholm .

Hvis du vil vide mere: