Skovens kæmpe faldt med manér

24-05-2009

Over 400 overværede, da Naturstyrelsen – Aalborg nedlagde et af de største træer, der nogensinde er fældet i Danmark.

Holdet samlet ved Skovens kæmpe

På storvildtjagt i Rold Skov

Det var dog ikke en elefant, der blev nedlagt, men en kæmpegran af arten Abies grandis der var byttet, da skovarbejdere fra Naturstyrelsen – Aalborg - under overværelse af over 400 tilskuere - søndag fmd. færdiggjorde dages omhyggelig forberedelse. Med et velrettet snit fra skovløber Preben Palsgaards overdimensionerede 42 tommers motorsav styrtede kæmpen til jorden med et brag, præcist på det bløde leje af mindre træer, der var anlagt for at undgå, at den over 30 tons tunge stamme splintredes i småstykker.

Selvom det helt stor apparat var kørt i stilling, var fældningen imødeset med en vis spænding. Mange ting kan gå galt, når sådan en kæmpe både skal falde i et stykke og ende på en blokvogn med kurs mod bestemmelsesstedet. Der gik et sus gennem tilskuerne, da spillet på skovens store traktor fandt det svageste led i den kæde og wire, der var spændt på træet i 15 meters højde som ekstra styring. Med et smæld svirpede wiren gennem skoven, og gode råd var dyre. Skulle en ny monteres? En rask beslutning blev taget, og kæmpen fik et venskabeligt puf fra den monsterstore skovningsmaskine - en "Tiger Cat" - som var bestilt til at slæbe træet ud til blokvognen. Og det var nok - da motorsaven havde gjort sit job fandt kæmpen sit leje med et brag, der rystede skoven.

Fakta

Art: Grandis eller Californisk kæmpegran (Abies grandis)
Alder: 109 år
Højde: 47,6 meter
Volumen: ca. 31 kubikmeter

Mastens længde:  36,3 meter
Mastens volumen: 30,32 kubikmeter
Mastens vægt: ca. 30 tons

Kæmpen er faldet

Efter at have været holdt på sikker afstand, var der nu rige muligheder for at beundre kæmpen og tælle årringe: 109 år var gået, siden træet blev sået og udplantet i Rold Skov.

Motorsav

Faser undervejs:

Stort træ - stort grej. Sådan en vil jeg også ha, synes den unge mand at tænke, mens han beundrer Preben Palsgaards motorsav, der i dagens anledning var monteret med et 42 tommers sværd.

Forhugget

Det er forhugget, der styrer træet, når det falder.

Skovarbejdere

Dette er ikke en særlig yogaøvelse for skovarbejdere, men udtryk for omhu i en afgørende situation: Henrik Palsgaard vurderer, om det forhug, hans bror har skåret, har den rigtige retning og hældning.

Fældet kæmpegran

Forhugget passede og kæmpen faldt præcist på sin "seng" af mindre, fældede træer. Her afgrenes træet og måles op: 47,6 meter stoppede målebåndet på.

Træet blev herefter kortet af ved 36 meter. I denne højde havde træet stadig en diameter på 50 cm.

Træet slæbes ud

Det havde været diskuteret, om træet overhovedet kunne rokkes, men "Tiger Cat'en" havde ingen problemer med de 30 tons, på sine brede larvefødder. Afsted gik det gennem skoven.

Træet løftes på blokvogn

Da træet først var ude ved Møldrupvej, gik det overraskende hurtigt. Snart var det anbragt på den imponerende blokvogn. Med førerhus og træ ragende bagud fyldte køretøjet 40 meter på landevejen, på vej mod træets nye opholdsted i Rønbjerg Feriecenter. Her genopstår det som Danmarks højeste klatrepæl.

Fotos: Peter A. Larsen, Naturstyrelsen – Aalborg