Årets første anemone fundet: Nu er foråret her

27-03-2009

Årets første anemone er nu sprunget ud. Anemonen blev fundet i en sydvendt skov ved Vejle Fjord af Asger Thyge Pedersen, som er skovfoged ved Naturstyrelsen – Trekantsområdet.

Foto: Asger Pedersen Årets første anemone er nu sprunget ud. Anemonen blev fundet i en sydvendt skov ved Vejle Fjord af Asger Thyge Pedersen, som er skovfoged ved Naturstyrelsen – Trekantsområdet.

”Jeg har gået og holdt lidt øje med, om anemonerne var på vej. De plejer at komme tidligt på et bestemt sted, som ligger omme bagved mit hus, hvor jeg plejer at lufte min hund. Og nu var den der bare,” siger Asger Thyge Pedersen.

Anemonen er blandt de første blomster, som springer ud efter vinteren, og den betegnes derfor af mange som en ægte forårsbebuder.

”Vi har fundet den første anemone ca. en måned senere i år i forhold til i fjor. Det kan skyldes, at vi har haft en mere normal vinter i år med kulde og frost sammenlignet med sidste år, hvor det var meget mildt. Men anemonen er et godt tegn på, at foråret er på vej,” fortæller Asger Thyge Pedersen.

Anemonen blomstrer normalt i april – maj måned.

Da anemoner typisk findes i bøgeskove, har de travlt med at spire og sætte blomst, før bøgen springer ud og lukker af for solstrålernes lys og varme til skovbunden. Da det så tidligt på året ofte kniber med varmen og med at få sat fotosyntesen i gang, har anemonerne en madpakke med fra sidste år i form af et næringsdepot i en tyk jordstængel. Derfor kan de overleve spiring og blomstring på denne reserve og derefter, når varmen for alvor kommer til, udnytte fotosyntesen i bladene igen og fylde depoterne op til næste års madpakke.