Invitation til perleuglen

27-03-2009

Perleuglen (Aegolius funereus)

Perleugle.Foto: Biopix Perleuglen er en ganske lille ugle ( kun 26 cm ), som er vanskelig at få at se. Den er kun aktiv om natten og sidder om dagen tæt ind til stammen af et nåletræ - ofte det samme sted dag efter dag. Den har en smuk og karakteristisk sang, som består af en hurtig serie af fløjtetoner: "bubububu" i tiltagende styrke mod slutningen.

Perleuglen er en meget sjælden vintergæst fra de skandinaviske nåleskove. Den har kun været hørt i Thy en enkelt gang de sidste godt 25 år, nemlig i Tved Klitplantage i 2006.

Perleuglen findes dog som ynglefugl i det østlige Danmark, og meget tyder på, at det er manglen på redehuller, som afholder den fra at slå sig ned i Thy.

Perleuglekasse. Foto: Kim Christensen Det har fået Kim Frost fra Nykøbing Mors til at tage et usædvanligt initiativ. Efter aftale med skovdistriktet har han sammen med andre fuglevenner bekostet og opsat 20 perleuglekasser i Thy og Hanherreds plantager.

Ser vi alene på nationalparkens område er der tale om otte kasser fordelt på Nystrup, Vandet, Vilsbøl og Tved plantager.