Et godt bog-år

06-10-2009

Indsamling af kåret bog i Gribskov.

– naturens bugnende spisekammer

Netop i år er der  de fleste skovtræer og buske haft en god blomstring. Det har givet en meget stor mængde frø og frugter i dette efterår. Lige nu falder mange af frøene. Nogle af dem samles ind til kommercielt brug. Det drejer sig i år først og fremmest om bog fra kårede bevoksninger. Sidste gang vi havde et godt oldenår, var i 2006.

Bog. Foto: Anne Johannisson

Bogen samles ved at store net udlægges på skovbunden under bøgetræerne. Midt i Gribskov ved Multebjerg kan du se et område dækket af net lige nu. I Harager Hegn samles også bog.
Frøene indsamles til Skov- og Naturstyrelsen Øresund, som som bl.a består af den tidligere Statsskovenes Planteavlsstation, der sørger for den videre proces med bearbejdning af frø.

Net til opsamling. Foto: Anne Johannisson

Bog i net. Foto: Anne Johannisson

Du har selv lige nu god mulighed for at udnytte de mange bær og frø. Prøv for eksempel at indsamle bog til en borgmesterstang eller lav din egen rønnebærgele. Bog indeholder blåsyre, så du skal bruge dem med måde.

Rønnebærgelè

500 g rønnebær
250 g æbler
1/2 l vand
100 g sukker pr. dl saft

Rønnebær. Foto: Anne Johannisson

Rønnebær, æbler og vand koges under låg ca. ½ time. Frugtmassen hældes i et klæde og afdrypper til al saften er ude.
Saften koges op med sukker og gelèen småkoger, til en dråbe kan falde langsomt og sejt fra skeen. Gelèen skummes og hældes på små glas, der lukkes med det samme.
Rønnebærene kan med fordel fryses 1 døgn, inden de koges så bliver gelèen mindre bitter.