Julen i Grønland reddet!

27-10-2009

Julemandens træ kommer fra Silkeborg

Ved hjælp at en kran bliver træet forsigtigt løftet fra roden og over på ladet. Foto: Marianne Uttrup Julen kommer bag på mange, men ikke på Skov- og Naturstyrelsen i Søhøjlandet. Allerede den 26. oktober blev et af statsskovens flotteste juletræer fældet og sendt afsted til julemanden i Grønland.
De sidste seks år har Ilulissat (tidl. Jacobshavn) bestilt et kæmpestort træ fra Silkeborgskovene til at stå på torvet. I år er det et 14,5 meter højt træ fra Østre Stenhule i Sønderskoven, der skal holde jul nord for Polarcirklen.

Opgaven med juletræet til Grønland blev i år lidt mere besværlig end normalt. For det første viste det sig, at det træ som skovløber Henning Nielsen allerede for flere måneder siden havde udvalgt sig, var blevet ubrugeligt. Det er kogleår i år, og det havde juletræet sandelig benyttet sig af.

Træet bliver kortet af, så det bliver de 14,5 meter, der kan være på ladet af lastbilen. Foto: Marianne Uttrup ”Det var fuldstændigt pakket ind i kogler, så jeg måtte lynhurtigt ud at lede efter et andet,” fortæller Henning Nielsen. Efter et par dages higen og søgen i skovene fandt han endelig et perfekt træ. Det er nemlig ikke nok at træet er flot - det skal også stå tæt på en vej, så både en lift og lastbil kan køres helt tæt på under læsningen.
Alt var derfor klappet og klart mandag d. 26.11 kl. 7.30, da fældningen skulle ske. Men ak og ve. Den kraftige regn hele morgenen havde gjort skovvejene bløde, så på vej ned ad en bakke til træet skred den 23 tons tunge lastbil lige så stille ud i rabatten og satte sig uhjælpelig fast!
En anden lastbil fra vognmandsfirmaet måtte forbi og hale sin makker op, men så gik det også som smurt.
For at træet ikke skal knække grenene blev en lift sat til toppen, hvor et bånd blev bundet om og sat fast i lastbilens kran. På den måde kan træet holdes oprejst under hele fældningen og derefter stille og roligt hejses over på ladet af lastbilen.
Træet blev derefter kørt til havnen i Aalborg hvor det d. 28.10 blev læsset ombord på et fragtskib fra Royal Arctic Line. Turen til Grønland tager ca. 14 dage, men så er det også klar til at blive beundret den 1. søndag i advent.

Næsten klar til julen i Grønland. Inden afgang mod skibet i Aalborg Havn bliver alle grenene bundet ind til stammen for at forhindre brud. Foto: Marianne Uttrup