Rekordstor produktion af klimavenligt brændsel

17-02-2010

Flistræer fældes med fælde-bunkelægger. Foto: Henrik S. Kristensen

I øjeblikket vælter det ud af skovene med klimavenligt brændsel.

Maskinfører Flemming Nielsen kører flismaskinen. Foto: Henrik S. Kristensen Den hårde vinter betyder stort salg af varme fra varmeværkerne. Det kræver, at der tilføres større mængder energi til værkerne.

De gas- eller oliefyrede værker kan blot lukke lidt mere op for hanen, men varmeværker, der benytter CO2-neutralt biobrændsel som for eksempel flis fra skovene, skal også have tilført ekstra mængder.

Det giver ekstra udfordringer forSkov- ogNaturstyrelsen – Thy, der er leverandør til flere større varmeværker.

Varmeværkerne har kun lagerkapacitet til få døgns varmeproduktion, så flisen skal leveres stort set dagligt, uanset vejrforholdene.

Flisen produceres normalt ved at flishugge træer, der er fældet et halvt år i forvejen og som ligger på skovbunden, men nu er disse træer dækket at et tykt lag sne, som er delvist fastfrosset til grenene.

Flishuggeren kan sagtens hugge træerne, men der kommer for meget vand med i flisen, og det betyder nedsat effekt på varmeværkerne.

For at undgå dette fældes træerne i øjeblikket få timer eller dage, inden de flishugges.

Vognmanden kører flis døgnet rundt. Foto: Henrik S. Kristensen Vognmanden, der transporterer flisen fra skoven til varmeværkerne, har også ekstra udfordringer i form af vanskeligt fremkommelige veje, og flisen kan fryse fast i containerne, så aflæsning besværliggøres.

Midt i de ekstra udfordringer, som vintervejret fører med sig, glæder vi over een ting: Skovens veje er bundfrosne, så de tager ikke den mindste skade af al den tunge færdsel.