Undgå at få ulovlige souvenirs med hjem fra ferien

29-01-2010

Igen i år har Skov- og Naturstyrelsen en stand om Washingtonkonventionen/CITES på Feriemessen i Bella Centret.

Foto: Colourbox.com Igen i år har Skov- og Naturstyrelsen en stand om Washingtonkonventionen/CITES på Feriemessen i Bella Centret. På standen udstilles mange eksempler på ulovlige souvenirs fra truede dyr og planter, som er blevet konfiskeret fra turister, når de vender hjem fra ferien. Der er mulighed for at røre slangeskindstasker, tørrede sommerfugle, tigertand, elfenben og kaviar. Samtidig kan du få information og gode råd fra styrelsens medarbejdere, om hvordan du undgår at købe de ulovlige souvenirs.

Dyr og planter truet af ulovlig handel
Ulovlig international handel med dyr og planter udgør en stor trussel mod mange dyre- og plantearter. Washingtonkonventionen/CITES er en international konvention, som skal beskytte truede vilde dyr og planter ved at kontrollere af handlen. Mere end 30.000 dyre- og plantearter er omfattet af CITES. Det betyder at visse betingelser skal være opfyldt, før man lovligt kan tage souvenirs af disse dyr og planter med hjem.

Overtrædelser kan straffes med bøde
Hvert år opdager tolderne hundredvis af ulovlige souvenirs og andre genstande af truede dyr og planter i folks bagage, når de vender hjem fra ferien eller som forsendelser fra udlandet. Selvom mange overtrædelser sker af uvidenhed, konfiskeres de ulovlige genstande og der gives en advarsel eller en bøde af politiet.

De konfiskerede enheder overdrages til Skov- og Naturstyrelsen, som er den ansvarlige CITES myndighed i Danmark, når det gælder levende og døde dyr og produkter heraf, samt døde planter og planteprodukter. Plantedirektoratet er ansvarlig dansk CITES myndighed når det gælder levende planter og plantedele.

Antallet af anmeldte overtrædelser ligger på ca. 70 sager årligt.

Foto: Colourbox.com Mange fælder for turisten
Det er særligt rejsedestinationer i Sydøstasien, herunder især Thailand, som er ”ophavsland” til sagerne. Det kan være elfenben, tasker, sko, bælter af slange eller varanskind, tørrede sommerfugle i glas og ramme eller koraller fundet på stranden. Men også på andre eksotiske rejsedestinationer i Afrika, Sydamerika og Mellemøsten kan man komme galt af sted. Her er det bl.a. elfenben fra elefant eller flodhest, armbånd af elefanthår, udstoppede rovfugle eller papegøjefjer, som kan friste. Også på rejse i Grønland skal man være opmærksom på, hvad man køber med hjem. Bl.a. er det forbudt at hjembringe produkter af narhvaltand, isbjørn og kaskelottænder.

Mange steder vil sælgeren oplyse, at det er helt i orden at købe og hjembringe butikkens souvenirs fra truede dyr eller planter. Desværre kan man ikke altid stole på sælgers oplysninger. Der er således mange ”fælder”, man som turist skal være opmærksom på.

Du kan finde os på rejsemessen i Hal C2, stand 17 A. Standen er bemandet i hele feriemessens åbningstid, fredag 10- 18, lørdag 10-18, søndag 10-17.