Vrimmel af havørne i Odsherred

19-01-2010

Den efterhånden lange vinter med vedvarende frost har medført, at mange søer og mindre fjorde er frosset til, både her i Danmark men også i Sverige. Derfor har blandt andet mange havørne forladt de tilfrosne områder og er flyttet ud til de fjorde, der endnu er åbne. Man kan derfor i disse dage opleve de meget imponerende havørne flere steder i Odsherred, som ligger i Nordvestsjælland.

Den efterhånden lange vinter med vedvarende frost har medført, at mange søer og mindre fjorde er frosset til, både her i Danmark men også i Sverige. Derfor har blandt andet mange havørne forladt de tilfrosne områder og er flyttet ud til de fjorde, der endnu er åbne. Man kan derfor i disse dage opleve de meget imponerende havørne flere steder i Odsherred, som ligger i Nordvestsjælland.

Havørne ved våge. Foto: Jørgen Scheel

Mindst 9 havørne i området omkring Nykøbing Sj.
5 havørne sad lørdag og søndag på kanten af een af de få våger, der endnu er tilbage i Nykøbing Bugt. Udover de 5 havørne sad der yderligere 4 havørne på isen ned mod Kongsøre Skov. I alt mindst 9 havørne har der således været i området. Der er aldrig tidligere set så mange havørne samlet i Isefjorden.

Vågerne er et veldækket spisebord
For havørnene er vågerne et godt og veldækket spisebord. Udover de mange blishøns og ænder, der er i vågerne, er der også en del svaner og gæs. Det eneste ørnene i øjeblikket behøver, for at få noget at spise, er at flyve ind over een af vågerne og tjekke hvilke fugle, der er svækkede. Når de har spottet en svækket fugl, er det blot at snuppe den op af vandet, flyve ind på isen og gå i gang med måltidet. Det kan være et barskt syn at opleve, men det er en af naturens egne måder hvorpå, der ryddes ud i de svage individer.

De fleste af havørnene overnatter i skovene lige omkring Nykøbing f.eks. på Hovvig og i Annebjerg Skov. De overnatter i nogle af de store gamle træer, både løvtræer og nåletræer bruges til overnatning.

Hvor kan du se ørnene
Det bedste sted at iagttage ørnene er i øjeblikket fra havnen i Nykøbing. Man kan også se dem fra fugletårnet i Hovvig, men her kræver det en god kikkert for at få et godt kig på dem, når de sidder ude på isen. Til gengæld kan man være heldig at se dem komme flyvende ind over området.

Siddinge-dæmningen er også et godt sted at kigge efter havørnene. Her ses de ofte, når de kommer fra Grevinge Skov og flyver ud over markerne eller ud på isen.

Man er aldrig i tvivl, når først havørnen kommer flyvende, så er den bare stor og med brede vinger, en hel ladeport.

Havørne ved våge. Foto: Jørgen Scheel

Se blot på billedet, hvor små kragerne er ved siden af havørnene. Hvis det bliver stille vejr og frosten fortsætter de næste dage, vil de sidste våger nok fryse til, og ørnene vil forlade området for finde et andet sted med åbent vand.

I går, mandag, var der "kun" to havørne ved vågerne, men der sker noget hele tiden.
Du kan på Rørvig Fuglestations hjemmeside holde dig opdateret om, der stadig er havørne i området.

Havørn i luften. Foto: Jørgen Scheel

Foto: Jørgen Scheel