Godt svaleår

29-07-2010

Den gode sommer giver svalerne gode vilkår, så nu er de smukke og nyttige fugle godt i gang i med andet kuld.

Flyvende landsvale. Foto: Axel Mortensen

Det er en god sommer for insekterne - og dermed også for svalerne. Derfor går de nu i gang med at lave deres andet kuld unger. Det første kuld er allerede fløjet fra reden, og straks er de travle svaler i gang igen.

De smukke landsvaler er fantastiske flyvere – lynhurtige som strømlinede jetjagere med lange vinger og hale suser de rundt og fanger fluer og myg i luften, som de konstant fodrer de sultne unger med.

I modsætning til de fleste andre fugle, tager svalerne fluer og myg og andre insekter i luften, som står i store sværme omkring huse, græssende dyr og over vådområder.

Svalerne finder tryghed hos mennesker, hvor deres fjender, skader, krager og spurvehøge, holder sig på afstand. Derfor bygger de gerne en lille tilbygning på menneskenes store huse eller gårde, og helst helt inde i selve bygningen. På den måde låner de tryghed hos os, og til gengæld jager de effektivt nogle af de irriterende insekter lige omkring vores hjem og er med til at holde fluemængden nede i staldene.

Inviter svaler på besøg
Hvis du gerne vil tiltrække et par svaler, og du ellers har noget jord, du må grave i, kan det være en god idé at skabe et lille vandhul i nærheden. Det vil både tiltrækker føde i form af insekter, og det giver svalerne mudder til at bygge reden med.

I september samles alle svalerne i store flokke og trækker til tropisk Afrika for at overvintre, men de første svaler dukker allerede op i Danmark igen i april.

  • Læs mere om svalen