Horndrageren blomstrer som aldrig før

21-07-2010

Succesfuld naturpleje på Møns Klint

Den smukke orkidé, horndrager, har et perfekt voksested i Jydelejet tæt på Møns Klint. Kridt i jordbunden, et lunt voksested og de rigtige insekter til at bestøve blomsterne er det helt rigtige "match". Det er dog kun et perfekt sted, så længe der bliver lavet intensivt naturpleje på stedet. Ellers ville det hele vokse til med skyggefulde træer, og så ville horndrageren og de andre orkidéer forsvinde.

"Men Naturstyrelsen – Storstrøm laver faktisk en intensiv naturpleje på horndragerens voksested hvert år, så vi har set en stigende bestand igennem de sidste godt 20 år", fortæller skovfoged HC Gravesen, der har fulgt orkidéerne på Møns Klint siden 1988.

HC Gravesen og Naturstyrelsen – Storstrøms botaniske konsulent, Niels Faurholdt, "høster" hvert år i juli resultatet af naturplejen ved at tælle alle de blomstrende horndrager. Og i år var resultatet bedre en nogensiden. I de sidste ca. 10 år har antallet af horndrager ligget på i gennemsnit ca. 6-700. I 2002 var vi dog helt oppe på 1293 smukke blomster. Men så i år er det helt fantastisk. Ikke mindre end 1700 blomstrende horndrager.

"Et virkeligt flot syn !" lyder det fra en begejstret skovfoged. "Og dejligt at se, at den naturpleje vi laver også virker".