Naturkanon på Møns Klint

29-06-2010

Søndag d. 27. juni var det ”Naturkanon-dag” overalt i Danmark. Skov- og Naturstyrelsen havde arrangeret ture og events i de fleste af de 24 naturområder, der er med i den danske naturkanon.

Søndag d. 27. juni var det ”Naturkanon-dag” overalt i Danmark. Skov -og Naturstyrelsen havde arrangeret ture og events i de fleste af de 24 naturområder, der er med i den danske naturkanon. For at introducere områderne til alle danske familier, og give eksempler på sjove og spændende natur-aktiviteter, som børn og voksne kan fornøje sig med i sommerferien.

De 24 naturkanonområder er store, sammenhængende områder, som er udvalgt på grund af deres særegne landskab, naturindhold og skønhed. Områderne har det til fælles, at det er steder, hvor den danske naturs særpræg fremtræder særligt tydeligt.

"Områderne er udvalgt efter deres markante natur og ligger jævnt fordelt rundt i landet. Alle har mulighed for at tage ud til et kanonsted og opleve de mange forskellige landskabsformer, naturtyper og arter, som også er en del af naturkanonen. På den måde bliver stederne rammen, der får vores naturkanon til at hænge sammen", siger miljøminister Karen Ellemann.

Skovfoged H.C. Gravesen, Skov -og Naturstyrelsen – Storstrøm drog ud på orkidé- og fossiljagt på Møns Klint. Deltagerne på turen blev udstyret med håndholdte GPS’ere, hvorpå flere orkidé-voksesteder var langt ind som ”waypoints”. Og så var det nemt at finde frem til skovgøgeurt, horndrager, hvidgul skovlilje og mange flere af Møns Klints 18 forskellige orkidéarter.

Horndrageren blomstrer lige nu, foto H.C. Gravesen, Naturstyrelsen – Storstrøm

Foto: Horndrageren blomstrer lige nu, foto H.C. Gravesen, Naturstyrelsen – Storstrøm

”Det kan du også selv gøre”, opfordrer H.C. Gravesen. ”Hvis du har en håndholdt GPS, kan du downloade koordinater til orkidéerne på GeoCenter Møns Klints hjemmeside.

Smukt så det ud på denne solbeskinnede søndag. Ikke mindst på stranden ved Store Taler Fald, hvor turens deltagere søgte efter 75 millioner år gamle fossiler. Og der blev fundet mange vættelys, - selv af en deltager, der aldrig før har kunnet finde de små fossiler fra fortidige blæksprutter.

”Og så forsøgte vi os med at slå torskesmut”, fortæller H.C. Gravesen, der fortsætter med at give anvisning til, hvordan man slår torskesmut: ”Man finder en rund, glat sten, gerne på størrelse med en bordtennisbold. Så stiller man sig i vandkanten og kaster stenen højt op i luften. Stenen rammer vandet med et ”plump” og uden det mindste sprøjt. Så er det et rigtigt torskesmut. Men pas på med at kaste stenen baglæns, for så rammer du måske nogen på stranden”, griner H.C. Gravesen, og hentyder til en af turens deltagere, der var ved at ”skyde” en intetanende fossilsamler.

Læs mere om de danske naturkanon-områder på Skov -og Naturstyrelsens hjemmeside

http://www.skovognatur.dk/Ud/Naturkanon/paasporetafnaturkanonen/

Se GeoCenter Møns Klints hjemmeside om orkidéer og GPS

http://www.moensklint.dk/default.asp?MenuID=965