Ingen testmøller på fredede arealer

03-05-2010

Der breder sig misforståelser på baggrund af dagens artikel i Jyllandsposten: ”Uro om nye vindmølleplaceringer”.

Det er rigtigt, at By- og Landskabsstyrelsen har samlet en bruttoliste på 68 steder, hvor der teoretisk set kan placeres test-vindmøller. Stederne er baseret på forslag fra staten, kommunerne og vindmølleindustrien. Ifølge Jyllandsposten ligger 46 af disse steder i følsomme naturområder. Det har By- og Landskabsstyrelsen ikke taget stilling til, idet det er en tværministeriel arbejdsgruppe, der i de næste måneder skal vurdere, om nogle af de 68 lokaliteter dur i praksis.

Da Danmarks Naturfredningsforening fik aktindsigt i bruttolisten, lancerede foreningen historien om, at regeringen ville sætte testvindmøller op på Grenen i Skagen. Nu relanceres historien, og Danmarks Naturfredningsforening kalder det ”syg planlægning”, at man ikke har strøget følsomme naturområder fra bruttolisten.

”Danmarks Naturfredningsforening har helt ret i, at mange af bruttolistens steder er naturarealer, som ingen i deres vildeste fantasi ville sætte testmøller op på. Vi reagerede derfor heller ikke på foreningens påstand om, at vi ønskede at ødelægge Grenen med møller, fordi det er så indlysende forkert. Det samme gælder andre områder på bruttolisten. Men vi har ikke ønsket at trække områder ud, før arbejdsgruppen fik mulighed for at se den samlede bruttoliste,” siger vicedirektør Sven Koefoed-Hansen, By- og Landskabsstyrelsen .

Desuden har miljøminister Karen Ellemann i dag understreget, at hun ikke vil placere testmøller på fredede naturarealer.

I løbet af morgenen er testplads-historien også blevet til, f.eks. i DR Nyheder, at bruttolisten er regeringens alternativer til det nationale testcenter i Østerild. Det er ikke rigtigt. De to ting har intet med hinanden at gøre.

Yderligere oplysninger:
Vicedirektør Sven Koefoed-Hansen, tlf. 7254 4714

Se bruttolistens detailkort (pdf 12 mb)