Fjern bynke-ambrosien - FØR den giver dig allergi!

18-03-2010

Nu spirer den værste allergifremkalder i Danmark frem i haverne.

Foto: Carsten Ambelas Skjøth Bynke-ambrosie er en relativt ny plante i danske haver og dansk natur. Planten kommer oprindeligt fra Nordamerika og er herfra kommet til Europa. I Nordamerika er planten, der på engelsk kaldes ragweed, kendt som en meget stærkt allergifremkaldende plante. Det er primært plantens pollen, der giver årsag til allergi, men også selve planten kan give en allergisk reaktion ved berøring. Du kan læse mere om plantens allergifremkaldende egenskaber på Astma-Allergi Forbundets hjemmeside.

Planten optræder i danske haver fordi frøene spredes, når man fodrer de vilde fugle. Frøene findes som "forurening" i blandinger med solsikkefrø, da ambrosieplanten optræder som ukrudt i solsikkemarker.

Frøene spirer omkring april og blomstrer fra august. For at undgå plantens pollen er det en meget god ide at fjerne de planter, der skyder op, der hvor man har fodret fugle i løbet af vinteren, inden planterne når at blomstre. Vær også opmærksom på, at de små frø kan være blæst rundt i haven, og planterne kan derfor dukke op på uventede steder f.eks. inde i hækken.

Foto: Carsten Ambelas Skjøth Planten har stærkt delte blade, der kan minde om bladene på bynke, deraf navnet bynke-ambrosie.

Se flere billeder på google hvor du kan se planten i forskellige livsstadier.

Sådan fjernes bynke-ambrosie

Den nemmeste måde at fjerne planten på er enten ved ofte at rive i det område, hvor der er fodret fugle eller ved at trække planten op af jorden. Man skal have handsker eller en plastikpose på hånden da direkte kontakt med planten kan give en allergisk reaktion. Man kan også grave planten op, men det anbefales derimod ikke at klippe eller beskære planten, da det kan få den til at danne vandrette blomstrende skud tæt på jordoverfladen som kan være vanskelige at slå senere hen.

Optrukne eller opgravede planter fjernes fra jorden for at forhindre genvækst.

Tildækning med flis eller sort plastik kan forhindre fremspiring af planter og aflive små spirer, da der ikke kommer sollys igennem. Dette gælder dog også for andre planter, der måtte blive tildækket.

Hvis du vil minimere risikoen for at få bynke-ambrosie i haven når du fodrer, vil det være en fordel at fodre fuglene på et sted, hvor der enten er græs eller flisebelægning. Derved vil frøene have vanskeligt ved at etablere sig. Det kan også være en fordel at undlade at bruge den sidste rest i posen med fuglefoder, da bynke-ambrosiefrø er små og ofte vil falde til bunds i posen.

Hvis du vil vide mere