Aktiv efterårsferie

06-10-2010

Nu falmer skoven trindt om land - og efterårsferien nærmer sig. Det er tid at planlægge udflugter, og Nordsjælland med bl.a. Gribskov, Tisvilde Hegn og en lang kyststrækning har meget at byde på for både børnefamilier og sportsfolk.

Nu falmer skoven trindt om land - og efterårsferien nærmer sig. Det er tid at planlægge udflugter, og Nordsjælland med bl.a. Gribskov, Tisvilde Hegn og en lang kyststrækning har meget at byde på for både børnefamilier og sportsfolk.

Naturfitness

Hvis familien synes at naturfitness lyder indbydende, kan man overveje at afprøve Naturstyrelsen – Nordsjællands til lejligheden indrettede bane til naturfitness i Arresødalsskoven ved Frederiksværk.

Både tirsdag den 19. oktober fra klokken 11 til 14 og onsdag den 20. oktober i samme tidsrum kan man prøve kræfter med naturfitnessbanen. Banen er anlagt, så man kommer ud for en række forhindringer undervejs. – Der skal både hoppes, løftes og balanceres samt meget mere, lover biolog Anne Johannisson. Hun er naturvejleder i Naturstyrelsen – Nordsjælland. Sammen med 2 skovløbere bliver der også mulighed for at bage snobrød. Mødestedet er bålpladsen ved Arresødalskoven bag Frederiksværk Kirke. Arrangementet

Naturfitness. Foto: Anne Johannisson

Havtyren. Foto: Anne Johannnisson

Havtyren og Eghjorten

Der findes to gratis naturlegepladser indenfor enheden Naturstyrelsen – Nordsjælland, Havtyren i Liseleje og Eghjorten i Hillerød. Havtyren er nyanlagt, mens Eghjorten er af ældre dato.

Havtyren ligger ved den store parkeringsplads i Liseleje og har fået sit navn efter et gigantisk udskåret klatredyr af træ, som findes på pladsen. En Havtyr er et fabeldyr i tyreskikkelse og en myte om Havtyren knytter sig til egnen. Ud over Havtyren er legepladsen udstyret med tovbaner, klatrenet, gynger, fyrtårn, forhindringsbane og rutchebaner.

Et besøg på Havtyren kan meget passende kombineres med en strandtur på udkig efter rav. De bedste muligheder for succes med denne form for vaskeægte skattejagt har man efter en kraftig efterårsstorm. Ifølge erfarne ravsamlere er der gode muligheder for at finde rav langs hele den nordsjællandske kyst.

Skovlegepladsen ved Eghjorten på Jespervej 309 i den østlige del af Hillerød er bygget op af jord, sten og træ. Også her er der mulighed for at balancere, kravle, klatre, hoppe og lege som man lyster. Man kan også tænde bål eller grille under tag.

Buslinjerne nummer 305, 306 og 736 fra Hillerød kører lige forbi legepladsen. Dermed er den også tilgængelig for dem, som ikke har bil. Begge naturlegepladser er store og der er plads til mange.

Fruebjerg og Stutterivange

Har man lyst til en lang travetur i Gribskov, kan det være klogt at medbringe et kort, hvis man ikke er lokalkendt. Man kan også orientere sig hjemmefra via hjemmesiden www.findvejigribskov.dk

Nogle mener, at det højtliggende Fruebjerg i den sydlige del af Gribskov er et af skovens smukkeste steder. Men også på Nødebo-siden af Esrum Sø findes der nogle meget poetiske og naturskønne landskaber. Her har Naturstyrelsen i Nordsjælland genskabt tidligere tiders stutterivange, det vil sige åbne sletter, hvor hesteflokke græssede og på den måde holdt trævæksten nede. I år har får holdt vegetationen nede i den sydligste vang; Pibervang. Stutterivangene kan betegnes som et alternativt skovlandskab og de er også en udflugt værd.

Pibervang. Foto: Anne Johannisson

Havørne

Efter 100 års fravær kan Gribskov atter rose sig af at være hjemsted for havørne. Foreløbig findes der dog blot ét enkelt ynglende par. Havørnene holder til i Nejede Vesterskov og familien er foreløbig blevet til i alt fem havørne. To af de unge havørne er udklækket i år.Havørnene ses bedst fra fugletårnet ved Alsønderup Engsø.

I vinterhalvåret tiltrækker Nordsjælland imidlertid et antal havørne andre steder fra. De store rovfugle med et vingefang på to meter observeres ofte omkring Arresø og Esrum Sø samt  især ved Engsøerne i området.

Havørn. Foto: Peer Ekberg

Sport i skoven

De sportsligt mindede har også gode muligheder for at udfolde sig i Nordsjælland.

I Store Dyrehave syd for Hillerød findes markerede løberuter på henholdsvis 6, 10 og 21 km. Her løber man på grusveje, der ikke er så belastende som asfalt, samtidig med at man befinder sig midt i efterårsskovens farvepragt.

Det blå mountainbikespor i St. Dyrehave henvender sig som navnet antyder målrettet til det sportslige segment blandt cyklisterne.

Store Dyrehave ligger i et kuperet terræn og mountainbikesporet er 23 km lagt. Så der er gode chancer for at få gang i kredsløbet. Mountainbikesporet er afmærket med blå prikker på træerne.

Der findes også en række relativt nyanlagte Sundhedsspor til motionisterne i Nordsjælland. Det er kortere opmålte ruter, som man enten kan løbe igennem eller spadsere igennem i rask tempo. Hvis man kender sin vægt og højde, samt tager tid på sine udfoldelser, kan man på opsatte tavler på de markerede Sundhedspor beregne sit kondital – og sidenhen dyste mod sig selv.

Ideen er hentet til Danmark fra Sverige, hvor der findes omkring 100 sundhedsspor. Hinsidan kaldes de for Hälsospår

God efterårsferie!

Løb