På jagt efter slægtens spor i skoven

28-10-2010

Landsdækkende arrangement søndag d. 7. november kl. 13 - 15
Mødested: Mindestenen ved Gjessøvej.

Landsdækkende arrangement søndag d. 7. november kl. 13- 15
Mødested: Mindestenen ved Gjessøvej.

Gravhøj i Vesterskoven, FOTO: Jens Anker Tvedebrink

Søndag den 7. november skal vi ud i skoven og se på nogle af alle de spor der er efter vores forfædre i landskabet. Det er en offentlig tur fra Mindestenen ved Gjessøvej.

Igennem tiderne har der groft  sagt boet ca. 100 millioner mennesker i Danmark og alle har de efterladt sig spor. Nogle spor er hurtigt forsvundet igen, f.eks. når vi går barfodet på stranden er sporet allerede borte med næste bølge. Andre spor bevares længere, og særligt i skovene kan man finde mange af disse gamle spor.

”At gå en tur i skoven er som at vandre gennem en gammel historiebog. Nogle sider mangler helt og andre er skadet af tiden, så der skal bruges fantasi for at få en helhed, men så er det også sjovt.”, fortæller Naturvejleder Jan Kjærgaard fra Skov- og Naturstyrelsen.

Har man blikket for det, kan man finde masser af spor fra fortiden i skoven, og netop på denne årstid hvor skoven begynder at blive gennemsigtig er det meget lettere at se sporene.

I det område i Vesteskoven  hvor vi skal gå, ved vi at der er mange spor fra jernalderens jordbrug, begravelser og måske også samfærdsel, men også fra senere tiders socialvæsen og naturligvis også fra selve skovbruget de seneste 200 år.

Mange af sporene har været omtalt i artikelserien "Kulturhistorier" i Midtjyllands Avis, men på denne tur kan folk selv få dem at se, og samtidig kan vi også se på nogle af de mere ydmyge spor som aldrig vil blive omtalt i avisen.

Turen er en del af et landsdækkende arrangement  "Ud i fortiden", hvor alle decentrale enheder af Skov- og Naturstyrelsen bidrager med en tur.  Turen  begynder kl. 13 og tager ca. godt 2 timer. Det er gratis at deltage, så det er bare om at møde op. Husk en kop varmt et eller andet til at nyde undervejs.

Stolpesten, FOTO: Jens Anker Tvedebrink Nærmere oplysninger:
Naturvejleder
Jan Kjærgaard
Skov- og Naturstyrelsen,
Søhøjlandet
Tlf. : 87989125


Fortællingerne fra artikelserien "Kulturhistorier" kan læses her

  • Kulturhistorier i skoven


Beskrivelse af det landsdækkende arragement kan ses her