Højsæson for trafikdræbte dyr

01-10-2010

Efterår med lav sol, overgang til vintertid og hjortevildtets brunst giver mange trafikdræbte dyr

En kronhjort på omkring 300 kg måtte aflives, efter at den en tidlig morgen sidst i september pludselig løb ud foran en varebil på Hesselbjergvej i Unnerup i Nordsjælland.

Varebilen væltede om på siden og havnede i grøften sammen med den kvæstede hjort, som Falck efterfølgende aflivede med et riffelskud. Føreren af varevognen slap fra sammenstødet uden men.

Historien, der er rapporteret af netavisen nordkysten.nu, illustrerer, at højsæsonen for påkørsler af hjortevildt er gået ind. Højsæsonen falder i oktober november.

Ifølge skovfoged i Naturstyrelsen – Nordsjælland, Jens Ole Andersen, sker der omkring 120 påkørsler af hjortevildt om året alene i Gribskovområdet. – Det svarer til en hver tredje dag , siger skovfogeden. Især dåvildt er udsat, da de ofte går i store rudler, som passerer vejen i en lang række.

Der er særligt mange påkørsler i forbindelse med overgangen fra sommertid til vintertid, samt i forbindelse med at dyrene er i brunst. Parringstiden får dem til at bevæge sig mere omkring end resten af året. Især omkring daggry og når solen om eftermiddagen står lavt på himlen, er dyrene i bevægelse og om efteråret falder det sammen med den tætte trafik til og fra arbejde.

Ifølge Naturstyrelsen er risikoen for at påkøre hjorte større end de fleste forestiller sig. Med den nuværende bestand af hjortevildt i Gribskov vil der, hvis man kører 80 km i timen, i gennemsnit gå 10 sekunder mellem hver gang man passerer hjortevildt, der står højest 100 meter fra vejen.

Styrelsen henstiller derfor til, at man passer på vildtet, når man kører gennem skovområder. Det bedste man kan gøre for dyrene – og for sig selv - er at sætte farten ned.

Trafikdræbt dåhjort. Foto: Ole Andersen

Fem millioner dyr dræbes hvert år i trafikken i Danmark

Mindst fem millioner dyr dræbes hvert år i trafikken, men antallet er sandsynligvis langt større.

Det årlige antal trafikdræbte dyr:

Padder

3.000.000

Fugle

1.100.000

Katte

70.000

Pindsvin

55.000

Harer

55.000

Ræve

30.000

Grævlinge

1.500

Hjortevildt

25.000

Andre pattedyr

20.000

Små pattedyr som egern

700.000

Kilde: Faglig rapport fra DMU nr. 626, 2007: Trafikdræbte større dyr i Danmark – kortlægning og analyse af påkørselsforhold (pdf; 8 mb)

Padder

3.000.000

Fugle

1.100.000

Katte

70.000

Pindsvin

55.000

Harer

55.000

Ræve

30.000

Grævlinge

1.500

Hjortevildt

25.000

Andre pattedyr

20.000

Små pattedyr som egern

700.000

Giv akt, hjortevildt. Foto: Ole Andersen

Tre påkørsler på tre timer

De ca. 120 årlige påkørsler af hjorte i Gribskovområdet fordeler sig med ca. 80 påkørsler på landevejene og ca. 40 påkørsler på jernbanen. Det oplyser skovfoged Niels Worm, der er vildtforvaltningskonsulent i Naturstyrelsen i Gribskov. – Det er ældre tal og antallet er bestemt ikke blevet mindre. Jeg ser oftere og oftere, at råvildt bliver kørt over , siger Niels Worm. For få dage siden var han ude til tre påkørsler på blot tre timer. Heriblandt var der en ulykke med en kvæstet kronhjort i Unnerup tæt på Rågeleje. – Jeg blev kaldt ud klokken otte og klokken ni. Klokken 10.30 kommer jeg kørende i Ramløse og da opdager jeg, at der ligger et påkørt rådyr i vejkanten, siger Niels Worm. Efter påkørslen var bilisten kørt fra stedet. – Det sker ofte, at bilisterne bliver så chokerede over at have påkørt et stykke vildt, at de flygter fra stedet , siger Niels Worm. Især i dyrenes parringssæson ville han ønske, at bilisterne satte farten ned. – Blot 10 km lavere fart ville være tilstrækkeligt til, at en del af ulykkerne blev afværget , siger vildtkonsulent Niels Worm

Læs her hvordan du handler hvis uheldet sker

Aktionsplan for trafikdræbte dyr

Trafikdræbt rå. Foto: Ole Andersen