Judas-halsbåndet virker

04-04-2011

Den første mårhund med gps-halsbånd har ganske uden at vide det lokket sin nye kæreste i et baghold.

Den første mårhund har ganske uden at vide det lokket sin nye kæreste i et baghold.

Den 2. marts blev en hanmårhund sat ud ved Vest Stadil Fjord med et gps-halsbånd på, og i sidste uge fangede en skovløber fra Naturstyrelsen, assisteret af en lokal jæger, mårhundens nye kæreste i en rævegrav tæt på det sted, hvor den blev sat ud.

Skovløber Brian Kjølhede Jensen udsatte hanmårhunden 2. marts, som nu har ført til fangsten af en hunmårhund.

Mårhunden er en invasiv art, der breder sig hurtigt og kan true vigtige dele af den danske natur. Derfor har regeringen besluttet at sætte jagten ind på mårhunden. Det sker blandt andet ved at indfange så mange mårhunde som muligt, sterilisere dem, give dem et gps-bånd om halsen og sætte dem ud igen. På den måde vil mårhunden vise vej til resten af familien, hvorfor halsbåndet også går under navnet ’Judas-halsbåndet’. Metoden er ny, så tilfredsheden er stor med succesen.

- Vi kunne hurtigt se, at hanmårhunden slog sig ned et bestemt sted og holdt op med at strejfe langt omkring. Vi har set den med skrammer og bidmærker, så det kunne tyde på, at den havde stjålet en mage fra en anden han. Ganske rigtigt kunne vi ved hjælp af halsbåndet pejle os frem til mårhunden og dens nye mage. Hunnen søgte tilflugt i en rævegrav, hvor det lykkedes os at fange den, og vi er nu ved at gøre den klar til at få gps-halsbånd på, så den kan blive sat ud igen. Hun skal føre os til sin gamle kæreste, siger vildtkonsulent hos Naturstyrelsen, Jens Henrik Jakobsen.

Siden efteråret 2010 er der sat tre mårhunde ud med gps-halsbånd på. Den første blev kørt ihjel kort efter udsættelsen, den næste har nu givet jackpot og den sidste løber rundt i området omkring Varde og leder efter en mage.

- Vi kan se på gps’en, at den løber op til 20 kilometer hver nat. Så den leder stadig. Men nu har vi bevis for, at halsbåndene virker. Nu skal vi bare have flere af dem af sted, siger Jens Henrik Jakobsen.