Minister: "If You Can't Beat Them - Eat Them"

16-08-2011

Den invasive fiskeart sortmundet kutling skal på spisekortet hos danskerne.

Invasive arter er en trussel mod biodiversiteteten - det gælder stor bjørneklo, mårhund, dræbersnegl og sorttmundet kutling. Derfor opfordrer miljøminister Karen Ellemann til, at danskerne får øjnene op for den velsmagende fisk med sloganet: "If You Can't Beat Them - Eat Them".

Sammen med kokken Søren Kyed Rasmussen fra Meyers Madhus tilbereder miljøministeren en portion sortmundet kutling med lun majssalat, bacon og nye kartofler i tv-programmet Aftenshowet tirsdag 16. august. I løbet af programmet vil miljøminister Karen Ellemann fortælle om biodiversitet, og hvorfor sortmundet kutling er en trussel ikke bare imod biodiversiteten, men også mod fiskeriet.

Sortmundet kutling kom til danske farvande for cirka tre år siden, hvor den blev opdaget ud for Bornholm. Siden har den spredt sig til de syddanske farvande i en sådan fart, at en enkelt fisker i Guldborgssund har rapporteret om daglige fangster på op til 1000 kilo.

Eksperter mener, at sortmundet kutling sandsynligvis er kommet til Danmark med det ballastvand, som store tankskibe og krydstogtskib pumper ud i danske havne, når de laster nye varer. Ballastvandet kan indholde både fiskeæg og alger fra fjerne egne. På den måde har den sortmundede kutling taget rejsen fra det Kaspiske Hav og Sortehavet til Østersøen, hvorfra den uden problemer har kunnet spise sig vej til Danmark.

Sortmundet kutling er næsten umulig at bekæmpe, da fisk konstant flytter på sig, og det vil være svært at indrette specielle fangstmetoder, der kun indfanger sortmundet kutling. Derfor er det miljøministerens ønske, at danskerne sætter sortmundet kutling på menukortet.

Sortmundet kutling kan blive op til 25 cm lang, men i danske farvande bliver den maksimalt 15 cm.

Læs mere om sortmundet kutling i Naturstyrelsens artsleksikon her

Læs opskriften fra Meyers Madhus og udskriv en kopi - find den som pdf. her