Vild Pastinak kan ødelægge skovturen

21-07-2011

Saften fra den giftige pastinak kan medføre forbrændinger og eksemlignende udslet.

En hyggelig familieskovtur i naturen kan hurtigt blive til en dårlig oplevelse, hvis den bare hud på arme eller ben kommer i nærkontakt med Vild Pastinak.

Netop nu blomstrer den frodige plante Vild Pastinak ( Pastinaca sativa ), der er en invasiv planteart, og det har fået flere bekymrede borgere til at henvende sig til blandt andet Naturstyrelsen Østsjælland. For mødet med den op til to meter høje plantes saft kan efterlade både børn og voksne med et smertefuldt eksemlignende udslet på både arme, ben og hænder, hvis kombinationen af hud og plantesaft udsættes for sollys. Huden behandles som ved brandsårsskader.

- Vi har den senere tid fået mange henvendelser fra borgere, der er blevet forbrændt på grund af Vild Pastinak. Ikke kun her i det østlige Sjælland, men også i Holbækområdet, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland, der advarer borgere mod at få plantesaft fra Vild Pastinak på sig.

Skyl huden med vand
Vild Pastinak tilhører skærmbladplanteordenen, og den indeholder – ganske som den giftige Kæmpe Bjørneklo, der bekæmpes som invasiv art i Danmark – giftstoffet furanocumarim. Koncentrationen af giften er ikke så stærk som hos Kæmpe Bjørneklo, men der er alligevel grund til at omgås Vild Pastinak med forsigtighed.

Skulle man være så uheldig at få plantesaft fra pastinakken på sig, er det vigtigt, at man skyller huden grundigt med vand, og derefter skal man undgå at udsætte huden for sollys i op til en uge. På den måde mindskes risikoen for, at huden bliver rød, irriteret og fyldt med væskefyldte blærer.

- Planten er godt nok i familie med Stor Bjørneklo, men den er ikke lige så ubehagelig i sin fremfærd. Et enkelt møde med Stor Bjørneklo kan gøre en person overfølsom overfor planten. Det er ikke tilfældet med Vild Pastinak, men rart er det bestemt ikke at blive forbrændt af planten, siger skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland.

Den gulblomstrende plante ligner ikke umiddelbart andre planter i naturen, og den er derfor svær at forveksle med andre vildtvoksende planter. Planten kan ved knusning lugte som den almindelige pastinak, der kan købes hos grønthandlere og i supermarkeder. Vild pastinak kan findes langs veje og skråninger, åbne områder og på agerjord, og den er særligt udbredt i det østlige Danmark, men kan også findes i resten af landet.

Naturstyrelsen Østsjælland vil holde øje med udbredelsen af Vild Pastinak i området, men skovfoged Jens Nielsen mener ikke, at det på nuværende tidspunkt er nødvendigt at bekæmpe Vild Pastinak, som det er tilfældet med Stor Bjørneklo.

Yderligere oplysninger:
Skovrider Jens Nielsen, Naturstyrelsen Østsjælland, mobil: 2121 9702
Giftlinjen: www.giftlinjen.dk , tlf.: 8212 1212

Vild Pastinak ( Pastinaca sativa) er fuld af saft, der kan give brandsår på huden. Skovfoged Jens Nielsen fra Naturstyrelsen Østsjælland advarer mod planten i sommervarmen, hvor sollys kan medvirke til forværrelser. Foto: Naturstyrelsen.