Vågehval strandet ved Vestkysten

06-07-2011

Fem meter lang vågehval er skyllet op på den jyske vestkyst.

En fem meter lang vågehval er skyllet op på stranden ved Vejlby ved Vestkysten.

Det er ikke første gang, at en vågehval er skyllet op på en dansk strand, men det er sjældent, at hvalen er i så fin og intakt stand, som det er tilfældet med vågehvalen i Vejlby.

- Der strander i gennemsnit et par vågehvaler i Danmark hvert år, men de er ofte gået i stærk opløsning, og de ligner mest af alt en uformelig klump uden hverken hoved eller finner, forklarer vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen fra Naturstyrelsen Vestjylland.

Den 5,10 meter lange vågehval fra Vejlby mangler dog de store barder i hvalens mund, der filtrerer småfisk og krebsdyr fra vandet, når hvalen søger føde.

Det formodes, at vågehvalen er skyllet ind på stranden ved Vejlby - ikke langt fra Ferring Sø mellem Bovbjerg og Harboøre - natten til mandag, hvor en tysk turist henvendte sig til Naturstyrelsen Vestjylland for at gøre opmærksom på fundet af den 1½-2 tons tunge vågehval.

Vågehvalen ( Balaenoptera acutorostrata) bliver også kaldt 'sildepiskeren'. Den er det mindste medlem af familien af finhvalerne, der hører til bardehvalerne. Hvalen fra Vejlby er halvt så stor som en fuldvoksen vågehval, der kan blive op til ti meter lang og veje ti tons.

Vågehvalen ernærer sig gerne af sild, mindre torskefisk og lodder. Den er almindelig udbredt langs Vesteuropas kyster fra det nordligste Norge og ned til Middelhavet, men kan findes i samtlige verdenshave. På verdensplan findes der cirka 700.000 - 1 million vågehvaler.

Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg har kønsbestemt den strandede hval, og der er tale om en hunhval. Hvalen vil senere blive afhentet af Zoologisk Museum i København, men indtil da har strandgæster mulighed for at se den store hval på nært hold.

Yderligere oplysninger:

Vildtkonsulent Jens Henrik Jakobsen, Naturstyrelsen Vestjylland, mobil: 2031 1180

På finnen øverst ses den karakteristiske hvide plet, som vågehvaler har. Foto: Naturstyrelsen

Den godt fem meter lange vågehval er gået delvist i forrådnelse. Foto: Naturstyrelsen

På hvalens underside ses bugfurerne, som en vågehval kan have 50-60 af. Foto: Naturstyrelsen