Livø – fangeø og naturparadis fylder 100 år

29-06-2011

I år er det 100 år siden, at ”De Kellerske Aandsvageanstalter” købte Limfjordsøen Livø og anlagde en institution for kriminelle åndssvage mænd på øen. Vær med når Naturstyrelsen skruer tiden tilbage.

I år er det 100 år siden, at ”De Kellerske Aandsvageanstalter” købte Limfjordsøen Livø og anlagde en institution for kriminelle åndssvage mænd på øen. Gennem de næste 50 år var omkring 700 mænd interneret på Livø. Anstalten lukkede i 1961, men efterlod en lille institutionsby af smukke bygninger. Her er nu feriecenter og naturskole, ligesom Naturstyrelsen driver økologisk landbrug på Livø fra den gamle avlsgård.

I weekenden 2. – 3. juli inviterer Naturstyrelsen Aalborg indenfor på Livø og prøver at skrue tiden tilbage til første halvdel af 1900-tallet. Der er rundvisning i de gamle bygninger, også til steder, hvor der normalt ikke er adgang. Oplev f.eks. øens fængsel, for nok var Livø en ”fangeø”, men f.eks. flugtforsøg blev straffet med længere tids isolation, hvis den formastelige da ikke druknede under forsøget. Rundt omkring på anstalten opfører Hjeds Folketeater små tableauer fra tilværelsen dengang.

Læs mere om Livø

Program

Lørdag d. 2. juli
10.30 til 12.30
Rundvisninger og fortællinger i Livø by – (starter ved hver færgeankomst) ved tidligere Livøskipper Franck Jensen og tidligere Skovfoged Jens Erik Nielsen. Undervejs fortæller skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen samt Keld Green, Morten Qwist og Erik Behrendt om livet på Livø på anstaltens tid, netop som de oplevede det som ansatte eller børn af ansatte på øen.

11.30 - 13.00
Frokost
Kroen er åben fra kl. 11.00 og serverer denne weekend buffet med retter fra dengang: "Keller menu" og kaffe m/god gammeldags kage. Bestil venligst bord på 9867 6362

Kl. 13.15
Udstillingen "Fortid – Nutid – Fremtid på Livø åbnes i avlsgårdens øst-længe. Udstillingen åbnes af borgmester Knud Kristensen, Vesthimmerlands kommune.

Kl. 13.30
Fortællinger fra Livø (i laden eller gården ved avlsgården)
Skuespiller Nis Bank Mikkelsen og andre med Livø-kendskab/fortid fortæller fra de Kellerske anstalters tid: "Min tid på Livø".

Kl.14 - 15
Rundvisning og fortællinger i Livø by ved tidligere Livøskipper Franck Jensen og tidligere Skovfoged Jens Erik Nielsen. Karsten og Bente Kjærgaard fortæller om deres erfaringer med at drive øens økologiske landbrug.

Søndag 3. juli

Programmet er det samme som d. 2. juli (med undtagelse af indvielse af udstilling kl. 13.15)

Begge dage medvirker Hjeds Folketeater med små tableauer, som illustrerer livet på anstaltens tid . Hele weekenden vil man kunne besøge den gl. Livøfærge "Livø" i havnen, ligesom der er åbent på det gamle savværk.