Ny international aftale skal bekæmpe biopirater

27-06-2011

Det skal være slut med, at virksomheder profiterer af ulandenes genetiske ressourcer i forbrugsgoder som medicin og kosmetik uden at ulandet får betaling for det.

Det skal være slut med, at virksomheder profiterer af ulandenes genetiske ressourcer i forbrugsgoder som medicin og kosmetik uden at ulandet får betaling for det. En ny FN-aftale, som Danmark i dag skriver under på, skal sikre, at virksomhederne fremover skal levere modydelser, hvis de udnytter et ulands naturressourcer.

Her til aften underskriver den danske ambassadør til FN på vegne af miljøminister Karen Ellemann en juridisk bindende protokol, som skal være med til at sikre ulandenes biodiversitet. ABS for Acces and Benefit-Sharing- protokollen skal underskrives af alle medlemslande af FN, og den sikrer, at virksomhederne:

-først kan hente genetiske ressourcer til for eksempel at udvikle medicin eller kosmetik i et andet land, når de har fået lov af landets regering,
-skal indgå aftale med leverandørerne af de genetiske ressourcer i det andet land om for eksempel at levere udviklingshjælp og at dele et økonomisk udbytte.

Hvis virksomhederne overtræder protokollen, skal det land, som virksomheden er hjemmehørende i, hjælpe ulandet med at få bragt orden i situationen.

En af de brancher, som vil blive påvirket, er den internationale farmaceutiske industri. Alene den danske farmaceutiske industri producerer for op mod 21 mia. kr. årligt baseret på genetiske ressourcer.

Novozymes er som bioteknologisk virksomhed en af flere store danske virksomheder, der vil blive omfattet af de nye regler. Virksomheden udnytter nemlig genetiske ressourcer fra andre steder på kloden til bla. at udvikle industrielle enzymer

På et FN-topmøde om biodiversitet i Nagoya i Japan i oktober 2010 blev medlemslandene enige om reglerne. Efter at protokollen er blevet skrevet under af medlemslandene, skal den ratificeres nationalt i de enkelte lande..

Yderligere oplysninger:
Søren Mark Jensen, projektleder, Naturstyrelsen, tlf. 72 54 48 17,
Signe Vestergaard, pressemedarbejder, Miljøministeriet, tlf. 72 54 60 41/22 50 90 29,
Karin Klitgaard, chefkonsulent, Dansk Industri, tlf. 33 77 36 95/ 25 65 02 41
René Tronborg, kommunikationsmedarbejder, Novozymes, tlf. 44 46 22 74/ 30 77 22 74