Nye bævere til Nordsjælland

22-11-2011

Efter weekendens rykind af syv bævere fra Tyskland, er den nordsjællandske bæverkoloni nu fuldtallig.

Bæver. Foto: Colourbox

Efter weekendens rykind af syv bævere fra Tyskland, er den nordsjællandske bæverkoloni nu fuldtallig.

Naturstyrelsen satte søndag 20. november en han og en hun med tre unger ud ved Arresø og to voksne ved Alsønderup Enge.

Hermed er der i alt udsat 23 bævere i Nordsjælland siden 2009.

- Vi har nu det antal bævere, der skal til for at opbygge en ny sund bestand af bævere i Nordsjælland. Med i alt seks bæverfamilier er der tilstrækkelig genetisk spredning til, at vi undgår indavl. Ved at introducere dyrene af flere omgange har vi lært området at kende, så vi i dag kan sætte dyrene ud, hvor vi har erfaring for at bæverne trives, siger vildtkonsulent Niels Worm, Naturstyrelsen.

En specialbygget lastbil - med klimaanlæg, skånsom affjedring og autoriseret zoo-chauffør - har fragtet bæverne de 600 kilometer fra deres tidligere levested i et naturreservat i Sachsen-Anhalt.

Når de ankommer, får bæverne fred og ro i et kunstigt bæverbo. Her kan de vende sig til nye dufte og lyde mens de gnaver sig ud gennem nogle håndledstykke grene, der adskiller boet fra den fri natur. Denne fremgangsmåde mindsker risikoen for, at bæverfamilien i skyndingen kommer væk fra hinanden.

Kig efter træspåner
Træer med tandmærker, træspåner, og spor fra bæverens hale og poter, som Naturstyrelsen har observeret i efteråret tyder på, at bæverne trives og har det fint i Nordsjælland.

Alligevel kræver det en god portion held at se de sky dyr, der oftest kun er aktive om natten.

- De bedste chancer for at se dyrene - og sporene efter den - er nu her i vinterhalvåret, hvor bæverne gnaver i træer og buske. Men bæverne har en imponerende evne til at slå sig ned i sumpede og utilgængelige områder, hvor de er svære at få øje på, fortæller Niels Worm.

Naturstyrelsen vil gerne høre fra borgere, der har set tegn på bævere i Nordsjælland. Send venligst en mail til: Obfuscated Email .

Yderligere oplysninger:
Skovfoged Niels Worm, Naturstyrelsen, tlf.: 7254-3194 / 2321-5314