Vilde heste spreder sig

02-11-2011

De vilde heste på Langeland trives så godt, at bestanden nu kan sprede sig til andre dele af landet, hvor de skal pleje den åbne natur.

Vilde heste på sydlangeland. Foto: NST

De vilde heste på Langeland trives så godt, at bestanden nu kan sprede sig til andre dele af landet, hvor de skal pleje den åbne natur.

Med 71 individer er hesteflokken blevet så stor, at Naturstyrelsen ikke længere har plads til flere dyr på de 110 hektar, som i dag huser de vilde heste.
Alene sidste år producerede flokken 20 føl, som skabte pladsmangel i området. Derfor solgte Naturstyrelsen 22 vilde heste til at afgræsse dele af den fredede Dejbjerg Hede i Vestjylland.  Igen i år skal der sælges heste, og Naturstyrelsen arbejder lige nu på at sælge i alt 15 heste til to forskellige naturområder i Vestjylland og Østjylland.

- Det er tydeligt, at vores vilde heste stortrives på Langeland.  Vi går ikke rundt og klapper dem, giver dem mad eller holder dem varme om natten. De klarer sig selv, og lever langt hen ad vejen vildt - derfor er det opløftende at se, at de klarer sig så godt, siger skovrider Søren Kirk Strandgaard, Naturstyrelsen.

En vigtig del af Danmarks natur er enge, strandenge, overdrev og moser. Det er naturtyper, der kræver græsning, ellers vil de blive dækket af skov eller rørskov i løbet af få år.

De vilde heste på  Langeland lever med et minimum af  menneskelig påvirkning og finder selv deres føde. Denne adfærd hjælper til at vedligeholde de åbne naturområder.

- Hestene udfører et vigtigt job for os ved at holde nogle af vores naturområder fra at vokse til. Samtidig har vi en attraktion til publikum, som kan få lov at se, hvordan en flok med vilde heste opfører sig. Det vil da kun være positivt, hvis folk andre steder i landet kan få den samme oplevelse, siger skovrider Søren Kirk Strandgaard.

Naturstyrelsen sælger kun heste i større grupper, så de kan leve videre i store flokke, hvor de bruges til naturpleje.

Hør mere om Danmarks vilde heste på Langeland i programmet "Stedsans" på P1, torsdag 3. november klokken 10.03, eller læs mere om hestene på Naturstyrelsens hjemmeside