Flere hestekræfter til naturpleje

31-10-2011

20 islandske heste skal skabe en naturperle i Grib Skov.
Hestene bliver i dag, 31. oktober, sat ud i et område, hvor tæt granskov blev fældet for tre år siden. I dag er der mest siv.

Heste i Grib Skov. Foto: Anne Johannisson

Sandskredssøen i Grib Skov bliver snart forvandlet til en naturperle med hjælp fra 20 islandske heste.

Naturstyrelsen sætter 31. oktober hestene ud ved Sandskredssøen midt i Grib Skov, hvor tæt granskov blev fældet for tre år siden. I dag er det mest siv, der breder sig langs søen.

Målet er, at den store lysning, der fylder 40 hektar eller et areal, der svarer til 55 fodboldbaner, med tiden skal udvikle sig til et overdrev fyldt med mange forskellige planter og dyr.

Hestene skal i de kommende måneder spise sig igennem de mange tætte siv, der lidt for effektivt skygger for andre planter.

- De islandske heste er nøjsomme og spiser gerne siv og stride græsser, som andre hesteracer og kreaturer lader stå. Så når det igen bliver sommer, vil der være meget bedre plads til hedelyng, gul snerre, hjertegræs og alle de andre mange blomster, der hører til på tørre overdrev, siger skovfoged Niels Worm, Naturstyrelsen.

Når opgaven er løst, er planen, at de 20 heste flytter til andre skovlysninger i området, der trænger til et hestebid.

Bedre end køer
De islandske heste kan klare sig i al slags vejr hele året rundt. Islænderne har nemlig en tyk pels, og de er dermed genetisk tilpasset barske vilkår. Hestene bliver dog tilset dagligt og har mulighed for at søge ly for regn og blæst under de mange træer.

Heste har også den fordel, at de er tamme og vandt til at være tæt på mennesker. Det gør dem nemmere at håndtere end deres hornede fætre – kreaturerne - som ellers også i stort omfang bruges til naturpleje.

Skovtursgæster kan komme ind til hestene gennem en række låger i hegnet.

Det er Bo Hansen fra det lokale stutteri, Katulabo, der stiller hestene til rådighed for naturplejen ved Sandskredssøen mod kost og logi til hestene.

Læs mere om naturpleje på Naturplejeportalen

Yderligere oplysninger:
Skovfoged Niels Worm, Naturstyrelsen, tlf.: 7254-3194