Legendarisk bøgetræ fældes

26-10-2011

Den lodne bøg i Nørreskoven på Als er nu så plaget af svampeangreb og ælde, at den er i fare for at vælte. Derfor bliver Naturstyrelsen nødt til at fælde træet.

Den lodne bøg i Nørreskoven på Als er nu så plaget af svampeangreb og ælde, at den er i fare for at vælte. Derfor bliver Naturstyrelsen nødt til at fælde træet.

Den 250 år gamle bøg er et af landets kendte træer, som både er omgærdet af vandrehistorier og virker som fast mødested og fikspunkt i skoven. En genfejl har fået træet til at lave en masse sideskud på hele stammen i stedet for at vokse som almindelige bøgetræer med en stamme og en stor krone.

En historie fortæller, at træets udseende skyldes, at hertug Hans den Yngre fandt sin datter kysse med en af skovens folk ved træet. Da da han så dette, skød han skovmanden gennem skulderen, hvorefter kuglen fortsatte ind i træet, som siden blev loddent.

Kærlighedshistorien har gjort, at træet i mange år har været stedet, hvor kærestepar kom og snittede navne i barken. Men nu er det slut.

Træet er delvist hult og har de senere år været svækket af alder og svampeangreb. For nogle år siden gik træets top ud og Naturstyrelsen måtte save toppen af træet, da man var bange for, at det ville knække eller vælte ud over den offentlige skovvej, som går under træet.

Nu er hele træet gået ud, og der er igen risiko for færdslen.

- Det er ikke sikkert at lade træet stå i den nuværende form. Men vi vurderer træet tilstand, når vi fælder det, og håber, at vi kan lade dele af stammen stå tilbage som en slags monument, siger skovrider Inge Gillesberg.

Fældningen bliver et større arbejde og ikke helt uden risiko, da træet er dødt, hult og råddent. Derfor vil dele af skoven være spærret under arbejdet.

Fakta: Den lodne bøg stammer fra årene omkring 1770, hvor der blev plantet enten ege- eller bøgetræer forud for et giftermål - "brudgomskoblerne".

Yderligere oplysninger:

Skovrider Inge Gillesberg, Naturstyrelsen Sønderjylland. Tlf.: 7254-3563