Sensationelt fund: Slange med to hoveder

28-10-2011

For første gang nogensinde er en slange med to hoveder fundet i Danmark. Den dobbelt-giftige hugorm blev fundet nær kysten ved Klint i Odsherred.

Hugormen med to hoveder. Foto: Benny Rohde Nielsen
Foto: Benny Rohde Nielsen

For første gang nogensinde er en slange med to hoveder fundet i Danmark. Den dobbelt-giftige hugorm blev fundet nær kysten ved Klint i Odsherred.

Finderen Benny Rohde Nielsen var så overrasket over fundet, at han kontaktede Naturstyrelsen. Her vækker opdagelsen opsigt.

- Det er ret sensationelt. Jeg har ikke tidligere hørt om eller set en tohovedet slange i den danske natur, siger naturvejleder Niels Dahlin Lisborg, Naturstyrelsen. Han kender dog til udenlandske eksempler på slanger med to hoveder.

Svært at overleve
Niels Dahlin Lisborg spår ikke den dobbelthovede hugorm mange chancer i naturen.

- De to hoveder vil i mange tilfælde konflikte med hinanden. Hugormen er en giftslange og den er afhængig af et præcist hug mod et bytte for at sikre sig mad. Men slangen her skal så at sige blive enig med begge hoveder for at kunne levere et effektivt bid, forudser Niels Dahlin Lisborg, Naturstyrelsen.

Fænomenet opstår på samme måde som siamesiske tvillinger. Et befrugtet æg starter med at dele sig i to, men adskillelsen bliver aldrig fuldstændig. Ligesom siamesiske tvillinger kommer slangen til at hænge sammen.

Opdaget ved tilfælde
Benny Rohde Nielsen opdagede slangen under en gåtur langs kysten ved Klint i Odsherred og måtte kigge en ekstra gang, da slangen viste sig at have to hoveder.

- Den var ca. 15 centimeter lang og på tykkelse med en kuglepen. Det så ud til, at begge hoveder fungerede lige godt. Den spillede med begge tunger. Heldigvis havde jeg mit kamera med og nåede at tage nogle billeder af slangen, inden den forsvandt, f ortæller Benny Rohde Nielsen.

Læs mere om hugorme i Naturstyrelsens artsleksikon

Yderligere oplysninger:
Naturvejleder Niels Dahlin Lisborg, Naturstyrelsen, tlf.: 2141-8644