Nu begynder højsæsonen for naturbrande

27-04-2012

Fra april til september rykker brandvæsenet i gennemsnit ud til 250 naturbrande om måneden. Vis derfor omtanke, når du færdes i naturen.

Fra april til september rykker brandvæsenet i gennemsnit ud til 250 naturbrande om måneden. Vis derfor omtanke, når du færdes i naturen.

Foto: Naturstyrelsen
Flammehav. De kommende måneder er risikoen stor for naturbrande. Billedet viser en kontrolleret afbrænding.

Skovbunden myldrer af liv, og om kort tid vil hele skoven stå grøn og frodig. Men lige før det hele springer ud, er risikoen for naturbrande særlig stor.

I perioden fra og med april til og med august rykker brandvæsenet nemlig i gennemsnit ud til 250 naturbrande om måneden. Det er over dobbelt så mange udrykninger som i de øvrige måneder. Det har Beredskabsstyrelsen gjort op.

Faktisk topper april måned statistikken over de seneste fem år med gennemsnitligt 278 udrykninger til naturbrande.

- Naturen er ikke sprunget ud endnu, og der ligger stadig blade og græs fra sidste år. Træer og buske står nøgne hen, så risikoen for brand er der om foråret. Hvis vi så samtidig får et højtryk, så det ikke regner en lang periode, øges risikoen. Det er inden træer og planter springer ud, det er særlig slemt, siger Claus Simonsen, skovfoged i Naturstyrelsen i Trekantsområdet.

Derfor skal man tage sine forholdsregler, når man bruger åben ild udendørs, også selvom naturen måske ikke ser specielt tør ud. For det er ikke kun på en knastør sommerdag, naturen kan antænde.

Eksempelvis brændte 60 hektarer af Gyttegård Plantage ved Billund 30. april sidste år.

Brug bålpladser i skoven
Hvis man vil tænde bål i naturen, skal man først undersøge, om det er lovligt. Naturstyrelsen guider via ’Ud i naturen-kortet’ til hundredevis af bålpladser landet over, hvor man både kan tænde et bål eller en grill.

Find en bålplads nær dig

Man skal blot være opmærksom på at få kvalt både flammer og gløder, inden man går.

- Man skal sørge for at slukke efter, hvis man har lavet bål. Det gælder også, hvis man har tændt en engangsgrill. De er nogle er de værste, fordi de er varme, når folk skal hjem, og så laver folk dem stå eller graver dem ned i sandet, så andre risikerer at brænde sig på dem. Hæld i stedet vand på grillen og tag den med hjem igen eller smid den ud, når den er kold, siger skovfoged Claus Simonsen.

Beredskabsstyrelsen har desuden følgende råd for at undgå naturbrande:

- Brug dertil indrettede bålpladser, hvis du skal tænde et bål eller grill
- Efterlad aldrig et bål, der ikke er slukket helt
- Smid ikke cigaretskod og lignende i naturen
- Ring hurtigt 1-1-2, hvis uheldet alligevel er ude

Se mere på Beredskabsstyrelsens hjemmeside