DR-program går på jagt efter sortmundet kutling

13-08-2012

Danmarks kyster gemmer på nogle af de mest spændende historier fra naturen.

Tv-programmet "Danmark Kyst til Kyst" går i aftenens program blandt andet på jagt i Guldborgsund efter saltvandsfisken sortmundet kutling, der truer andre fisks eksistens.


Invasiv art. Sortmundet kutling er til store gene for blandt andet rejefiskeriet i Guldborgsund. Foto: Naturstyrelsen

I DRs programserie om de danske kyster tager fire eksperter på eventyr for at udforske hidtil ukendt natur og dyreliv.

I tidligere afsnit har firkløveret udforsket edderkopper på Bornholm, været på ravsafari ved Thyborøn, dykket i 80 meters dybde ved Marens hul i Lillebælt og været på nippet til at udsætte den store bille Eghjorten på Æbelø.

I aften besøger biolog Line Friis Frederiksen området ved Guldborgsund ved Lolland-Falster. Området har oplevet en sand invasion af saltvandsfisken sortmundet kutling - en invasiv art, som ikke er hjemmehørende i danske farvande.

Læs artikel: "If You Can't Beat Them - Eat Them"

Se opskrift på pandestegt sortmundet kutling

Tankskibe transporterer invasive arter
Eksperter mener, at sortmundet kutling er kommet til Danmark med ballastvand fra store tankskibe og krydstogtskibe, der pumper vand ud i danske havne, når de laster nye varer.

Ballastvand kan indeholde fiskeæg og alger fra andre dele af verdenen. Derfor er det vigtigt, at skibenes ballastvand renses grundigt, så fremmede fisk ikke ender i danske farvande.

FN's Ballastvandskonvention, som forventes at træde i kraft i 2013, har til formål at begrænse udbredelsen af invasive arter, som kan påvirke badevandet, forårsage sygdomme og være til skade for mennesker, dyr og økosystemet generelt.

Læs mere om sortmundet kutling i Naturstyrelsens artsleksikon

Danmark rundt langs kysten
Programserien i seks afsnit tager udgangspunkt i livet ved kysten, hvor man kommer til at stifte bekendtskab med stort set alle aspekter af det liv, der leves der.

Havbiolog Anders Drud kommer således i aftenens program, der er det femte i række af seks programmer, med ud i Storebælt for at sætte GPS-sendere på den lille hval marsvinet.

Storebælt er det farvand i verden, der er rigest på hvaler, selvom marsvinet naturligvis samtidig er den mindste hval, der findes.