Ny rapport råder om husdyrbrug, biogasanlæg og kommuneplanlægning

21-12-2012

Projektet "Landbruget og landskabet i kommuneplanen" skal hjælpe kommunerne med revision af kommuneplanerne.

I dag afsluttes projektet "Landbruget og landskabet i kommuneplanen", som Naturstyrelsen og fonden Realdania har haft kørende siden foråret 2012.


Planlægning. Store husdyrbrug og fælles biogasanlæg fylder godt op i landskabet. Smartere kommuneplanlægning skal komme eventuelle problemer i forkøbet. Foto: Arkiv.

Ny viden fra et forsøgsprojekt med tre kommuner skal hjælpe resten af landets kommuner med at lave kommuneplanlægning, der tager højde for, hvilke områder der er særligt velegnede til store husdyrbrug og biogasanlæg.

- I rapporten samler vi nu alle erfaringerne fra et projekt med eksempelkommunerne Esbjerg, Skive og Faaborg-Midtfyn kommuner. Deres gode erfaringer, hvor man tidligt inddrager landbruget, giver sig udslag i en konstruktiv dialog om planlægningen, siger projektleder Helga Gønnegaard, Naturstyrelsen.

Undervejs i projektet har en lang række borgmestre, politikere og kommunale planlæggere sat hinanden stævne - blandt andet til en visionskonference i september måned. Og i november måned blev der afholdt et afslutningsseminar, hvor mere end 30 kommuner deltog.

Læs rapporten: Landbruget og landskabet i kommuneplanen

Bygninger i landskabet bliver større
I 2011 blev planloven ændret, så kommunerne fremover skal tage højde for placeringen af store landbrugsbygninger og fælles biogasanlæg i kommuneplanlægningen.

Landbrugsejendomme og biogasanlæg kan i dag være så store, at de i høj grad er med til at påvirke omgivelserne. Projektet har derfor haft særlig fokus på, at placeringen af store landbrugsbygninger sker uden, at det forringer landskabet.

Udviklingsprojektet er lavet i samarbejde med KL med støtte fra Realdania. Du kan læse rapporten på hjemmesiden (link til rapporten)

Læs mere om landbruget og landskabet i kommuneplanlægningen på hjemmesiden