Skove gør klar til kælke og ski

02-02-2012

Der skal ikke falde meget mere sne, før skiene skal findes frem og spændes på til en tur i skoven.


Hold godt øje med vejrudsigten de næste dage. Der skal nemlig ikke meget sne til, før Naturstyrelsen ruller ud med traktor, firhjulstrækker eller snescooter for at trække spor til skiløb.

Et tyndt hvidt dække af sne har lagt sig over flere dele af landet. Og selvom der hverken ligger en halv eller en hel meter sne, er der flere steder folk, der allerede har spændt skiene på.I Sollerup skov nord for Faaborg venter man på lidt mere sne, før man rigtig kan gå igang med skiløbet.

- Der er glade mennesker, der forsøger sig, men de får altså en del ridser under skiene. Temperaturen er perfekt, men vi mangler lige de sidste fem centimeter sne, før vi kan begynde at lave spor i vores bedste skiområde, hvor der nu ligger to-tre centimeter. Der, hvor vinden kan komme ind, er sneen blæst helt væk, siger naturvejleder Jesper Vagn Christensen, Naturstyrelsen.

Ny skirute til Sønderhavskoven
I Sønderjylland ligger der lokalt 10-12 centimeter sne, og flere har begivet sig ud i skovene med ski under fødderne. Dog ligger der stadig så lidt sne, at selv et møde med en grankogle kan blive en udfordring med ski på, fortæller skovfoged Martin Reimers fra Naturstyrelsen.

Men når først der ligger 15-20 centimeter, har han et es i ærmet:

- Vi har fået en henvendelse fra en dansk langrendsløber, som har købt en snescooter og en såkaldt sporlægger indkøbt i Norge. Ham har vi lavet en aftale med om, at han trækker en ni kilometer lang rute i Sønderhavskoven, så snart sneen er der. Ruten er forberedt, så vi krydser fingre og håber på lidt mere sne, siger Martin Reimers.

Bornholmerne er i gang
På Bornholm var der sidste år så meget sne, at det gjorde det umuligt at stå på ski. I er snemængderne mere menneskelige, og i weekenden bliver de første løjper lavet.

- Vi har 12-13 centimeter, og i weekenden låner den lokale skiklub vores firhjulstrækker og begynder at lave spor med en sydsvensk anordning, vi har indkøbt. Vi laver nogle kort, så folk kan se, hvor de kan løbe på ski uden at komme i karambolage med træfældning, siger skovfoged Tommy Hansen, Naturstyrelsen.

Der bliver trukket spor flere steder i landet. Find din nærmeste langrendsløjpe på Naturstyrelsens hjemmeside om langrend.

Læs mere på Naturstyrelsens hjemmeside om langrend

I det meste af landet står Naturstyrelsen i samarbejde med lokale skiklubber klar til at lave løjper og sikre en god tur for alle, der har mod på skiløbet.

De fleste steder, skal der lidt mere sne til, før sporene kan trækkes, så meldingen lyder:

Hold øje med vejrudsigten, din lokale skiklubs og Naturstyrelsens hjemmesider.

Se lokale informationer fra Naturstyrelsen om sneforhold og skiruter