Drop slangeskindsskoene og red dyrene

20-01-2012

Vær varsom med at tage eksotiske natureffekter med hjem fra rejser. Det er budskabet fra Naturstyrelsen, der deltager i Danmarks største rejsemesse i weekenden.

Elfenbensfigurer, varanskind, skildpaddeskjold, farvestrålende koraller og tørrede sommerfugle i glas. Der er mange muligheder for at komme galt af sted med souvenirs fra fjerne rejsemål. I mange tilfælde er det nemlig forbudt at tage eksotisk natur med hjem i kufferten.

Rådet er: Hvis du er i tvivl, så lad være.

Sådan lyder budskabet fra Naturstyrelsen, der deltager i Danmarks største rejsemesse i Bella Center på Amager i København i weekenden 20. – 22. januar. På messen fortæller Naturstyrelsen om reglerne, og de problemer det kan medføre at tage souvenirs med hjem til Danmark.
- Eksotiske souvenirs stammer mange gange fra dyr og planter, der er truede, derfor skal man tænke sig meget godt om, før man køber ind på markeder og gavebutikker i udlandet. Det, der skulle være et kært minde om en rejse, kan bidrage til at udrydde sjældne dyr og planter, siger biolog Niels Kurt Nielsen, Naturstyrelsen.

Mere end 30.000 dyr og planter er omfattet af internationale regler, der skal kontrollere handlen med dem. Godt 1000 er så stærkt truede, at al handel er totalt forbudt. For de øvrige kræves særlige tilladelser til ind- og udførsel. Reglerne fremgår af Washingtonkonventionen/CITES.

Læs mere om CITES og få gode råd på Naturstyrelsens hjemmeside

Forbuddet gælder blandt andet elfenben fra elefanter og flodheste, armbånd af elefanthår, udstoppede rovfugle og papegøjefjer. Rejsende til Grønland skal desuden huske, at man ikke må hjembringe produkter lavet af narhval, isbjørn og kaskelot.

Stol ikke på sælger
- Selvom sælgeren på den lokale basar siger, at det er helt i orden at tage varen med hjem, er det langt fra sikkert, det holder stik. Man er nødt til selv at undersøge, om genstanden kommer fra et dyr eller plante, der er beskyttet af CITES , siger biolog Niels Kurt Nielsen, Naturstyrelsen.

Ofte vil det være nødvendigt at kontakte de lokale myndigheder i udlandet. Her må man høre, om handlen er lovlig og få de nødvendige papirer i orden, så man kan få sine souvenirs gennem tolden i Danmark.

Læs folderen: Køb ikke dyrenes liv

Asien hitter på listen
Rejsende til Thailand og andre lande i Sydøstasien er i særlig risiko for at få ulovlige naturgenstande med hjem i bagagen. Men også rejsende til Afrika, Sydamerika og Mellemøsten skal passe på.

Toldere stopper hvert år adskillige danskere med ulovlige naturgenstande i bagagen. Politiet giver en advarsel eller bøde, hvis der er tale om grove overtrædelser som fx elfenben, tigertænder og havskildpaddeskjold.  Hvert år konfiskeres flere hundrede ulovlige naturgenstande i bagage og post.

De konfiskerede genstande overdrages til Naturstyrelsen, som er ansvarlig myndighed for både levende og døde dyr – men også for døde planter, der kommer ind i landet, uden at papirerne er i orden. NaturErhvervsstyrelsen er myndighed for de levende planter, der kommer til Danmark.

Yderligere oplysninger:
Biolog Niels Kurt Nielsen, Naturstyrelsen, tlf.: 7254 2427, e-mail: