Effektive klø til rynket rose

24-01-2012

En overdimensioneret, uskarp saks er et stærkt våben mod planten, rynket rose, der truer naturen langs kysterne i store dele af landet.

Foto: Palle Graubæk

Den genstridige rynket rose, der oprindelig kommer fra den russiske halvø Kamtjatka, truer med at sprede sig og overgro naturen langs store dele af landets kyster. Tidligere forsøg på at bekæmpe rynket rose har vist sig både ineffektive og dyre.

Men nu har en overdimensioneret, uskarp saks vist sig at være et stærkt våben mod den invasive plante. Naturstyrelsen har, som en del af EU-Life BaltCoast projekt, afprøvet den nye bekæmpelsesmetode på det fredede overdrev Store Vrøj ved Saltbækvig i Vestsjælland.

- Rynket rose er et alvorligt problem, fordi den er så svær at bekæmpe. Den er enormt vækstkraftig og skyder aggressivt, når den bliver skåret tilbage. Alle de kendte metoder giver forskellige problemer, men det ser ikke ud til være tilfældet her , siger skovløber Palle Graubæk, Naturstyrelsen.

Det nye våben sidder på en minigravemaskine udstyret med en sløv saks, som kan gribe og klemme om tykke bundter af de meterhøje roser og hive dem direkte op af jorden. Rynket rose er en såkaldt invasiv art, der truer biodiversiteten.

Læs mere om invasive arter på Miljøstyrelsens hjemmeside

Kreaturer hjælper til
En af forklaringerne på at metoden virker så godt, er, at græssende får og kreaturer ofte går på de sakse-ryddede arealer og holder nye skud fra roserne nede. Det skyldes blandt andet, at der ikke efterlades så meget stikkende materiale, som generer dyrene, når de går og græsser, de steder hvor roserne vokser.

Hvis man blot skærer roserne ned og ikke fjerner de nedskårne roser, er man normalt nødt til at vende tilbage og gentage rydningen flere år i træk, fordi det er svært lokke dyrene ud på de stikkende arealer.

En anden fordel ved saksemetoden er, at man får trukket en stor del af rødderne op, så der ikke kommer så mange nye skud.

Læs mere om naturpleje på Miljøstyrelsens hjemmeside

Yderligere oplysninger:
Skovløber Palle Graubæk, Naturstyrelsen, tlf.: 7254 3267