Mild vinter gør skovturen sur

17-01-2012

Mild vinter gør det til en mudret oplevelse at tage i skoven.

Bidstrup Skov. Foto: Ole Malling

Den milde og våde vinter har ikke gjort skovturen smukkere. Tværtimod er skovstier og veje nu fyldt med mere jord og mudder end normalt. Det skyldes især de store skovfældningsmaskiner, som slæber mudder ud på vejene, når de bliver flyttet mere rundt i skoven.

- Vi har haft en meget våd december og januar, så skovbunden er blød. Det gør, at en masse jord bliver slæbt ud på skovvejene, og det er til gene for skov gæsterne. Det ser grimt ud. Derfor er vi begyndt at sætte skilte op, så folk kan se, at det kun er midlertidigt, siger skovrider Ole Livbjerg Klitgaard, Naturstyrelsens driftscenter.

Man forsøger at flytte maskinerne oftere end normalt, så de ikke pløjer skovbunden op med dæk og larvefødder. Men når de tunge køretøjer ruller mere rundt i skoven, giver det også mere jord på stierne, hvor skovens gæster færdes. Og det pynter ikke.

Også i Kronjylland har den milde vinter sat sit præg på skovens udseende. Mountainbikeruter og vandreruter er væsentlig mere smattede end sædvanligt for årstiden. Her er det dog naturen selv, der har skabt de plørede forhold for gæsterne, fortæller skovrider i Naturstyrelsen i Kronjylland, Peter Brostrøm.

I det hele taget må skovarbejderne sno sig for hverken at mudre skovstierne helt til eller ødelægge skovens underlag.

- Vi sender maskinerne noget mere rundt, end vi plejer. Ellers trykker de simpelthen bunden for meget og laver nogle dybe spor, som vi ikke må lave. Skovrydningen skal gerne foregå så skånsomt som muligt, siger skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen på Bornholm.

Lige nu er der én ting, der vil hjælpe på de knapt så kønne mudrede forhold i skovene, lyder det fra skovridere og skovfogeder: Frostgrader uden store snefald den sidste halvdel af vinteren.