Ida Auken giver peptalk til naturforskere

16-01-2012

Naturpanel skal bidrage til, at arternes tilbagegang bremses.

Naturpanel skal komme med anbefalinger om biodiversitet og økosystemer, så arternes tilbagegang kan bremses.

- Hvad nytter det, at vi kommer igennem den økonomiske krise, hvis verden som helhed er blevet fattigere at leve i?

Det spørgsmål stillede miljøminister Ida Auken i dag på Københavns Universitet, da hun talte til forskere og forhandlere fra hele Europa, der i disse dage deltager i en EU-workshop, hvor arbejdsprogrammet for FN’s fremtidige naturpanel (IPBES) skal diskuteres.

I sin tale appellerede Ida Auken til, at forskere, chefforhandlere og andre eksperter får lavet et ambitiøst arbejdsprogram for, hvordan FN’s naturpanel skal arbejde, så verdenssamfundet kan opbygge en fælles, global viden om naturens tilstand. På den måde vil forskere og politikere bedre kunne arbejde for, at arternes tilbagegang bremses, og sårbare økosystemer bevares.

- Jeg vil gøre mit til, at EU bliver en meget stærk medspiller i forhold til naturpanelet. Som politikere har vi i den grad brug for, at der bliver lavet en kobling mellem forskermiljøet og politikerne. Det er den eneste måde, vi kan få vendt arternes tilbagegang og redde vores økosystemer, sagde Ida Auken i talen, hvor hun lagde stor vægt på betydningen af naturens bidrag til verdensøkonomien.

Det nye, globale naturpanel skal oversætte naturens behov, så verdens politikere kan træffe de beslutninger, der kan redde verdens truede arter og udsatte økosystemer, og for miljøminister Ida Auken er det vigtigt, at anbefalingerne bliver konkrete og til at handle på:

- Hvis vi skal redde naturens mangfoldighed og vores økosystemer, så er det afgørende, at vi får sat arbejdet i naturpanelet i gang hurtigst muligt. Der er simpelthen ikke tid til at bruge årevis på at udvikle det helt perfekte system, for vi mister alt for mange dyre- og plantearter hvert år, sagde Ida Auken til forsamlingen og fortsatte:

- Gør arbejdsprogrammet så lige til som overhovedet muligt. Husk altid på, at IPBES skal være med til at vejlede politikerne – undgå derfor at vedlægge hundredvis af anbefalinger og husk at prioritere de anbefalinger, I kommer med.

EU’s workshop afholdes i samarbejde med Københavns Universitet og Den Europæiske Platform for Forskning indenfor Biodiversitet (EPBRS) og Miljøministeriet.

Til april afholder FN et møde i Panama City, hvor verdenslandene vil aftale rammerne for naturpanelet (IPBES), der skal fungere som en pendant til FN’s klimapanel.

Læs ministerens tale fra IPBES-workshoppen

Yderligere oplysninger:
Biolog Martin Schneekloth, Naturstyrelsen, tlf.: 7254 4857, e-mail:
Pressechef Mette Thorn, Miljøministeriet, tlf.: 7254 6032, e-mail: