Polske bisoner ankom hemmeligt til Bornholm

25-05-2012

Som ved et trylleslag er Danmark blevet en dyreart rigere. Europas største landlevende pattedyr ankom til Bornholm fra Bialowieza i Polen sent i går eftermiddags.

Det hører til sjældenhederne, at Danmark bliver en dyreart rigere. Men det er lige netop, hvad der skete i går på Bornholm, da syv polske bisoner ankom hemmeligt til øen.


Skovkongen. Den polske - nu danske - bisontyr har indtaget Bornholm med sine seks hunner. Foto: Naturstyrelsen.
Forventningens glæde har længe luret under overfladen på Bornholm. Og særligt hos de ansatte i Naturstyrelsens bisonprojektgruppe, der har været i gang med de sidste forberedelser til dyrenes ankomst det sidste halve års tid, har der været spænding omkring dyrenes ankomst.

Skovrider på Bornholm Søren Friese er lettet over, at det gik så uproblematisk med at flytte bisonerne.

- Alt gik efter planen. Dyrene havde det fint efter den lange rejse, og de tog hurtigt deres nye hjem til sig, siger skovrider Søren Friese.

Han fortæller, at bisonerne hurtigt faldt til ro, efter de var blevet sluppet fri i det indhegnede område af skoven, som dyrene skal leve i den første tid i Almindingen.

Det var vigtigt af hensyn til bisonernes stressniveau, at udsætningen af dem skete med så få tilskuere som muligt. Lokale medier var til stede for at dokumentere bisonernes ankomst, så alle kan få syn for sagen.
Læs mere om "Bison Bornholm" på hjemmesiden
Elegant bisontyr indtog skoven
Den unge bisontyr og de seks bisonkøer ankom sent i går eftermiddags til Bornholm fra den polske by Bialowieza, hvor dyrene har opholdt sig i karantæneperioden.

Den første bison til at træde ud af sin store transportkasse var den bisontyr, der med lidt held skal få de syv bisoner til at blive til flere.

- Han kom roligt og elegant ud, tog et kig på sine nye omgivelser, nippede en bid friske bøgeblade, og så listede han stille ind mellem træerne, fortæller skovrider Søren Friese på Bornholm.

Inde i den åbne bevoksning blev han snart mødt af sine seks artsfæller, efterhånden som de blev lukket ud af kasserne.


Ankomst. TV2 Bornholm, DR Bornholm og Bornholms Tidende var som de eneste medier inviteret til at dække bisonernes ankomst. Det skete af hensyn til bisonernes stressniveau. Foto: Naturstyrelsen.

Bisoner er naturplejere
Når Naturstyrelsen har valgt at genindføre bisonen i Danmark, så skyldes det flere ting, forklarer skovfoged Tommy Hansen fra Naturstyrelsen på Bornholm.

- Udsættelsen af bisonerne tjener formål. For det første skal de skal være naturens egne naturplejere, som holder skoven lys og åben ved at spise sig igennem tæt skov. De skal indgå i et meget vigtigt avlsarbejde, for glem ikke, at det er en truet art, vi har med at gøre. Og så skal de store dyr være med til at give folk en anderledes naturoplevelse, for det er altså ikke hver dag, man render ind i så stort et pattedyr ude i naturen, siger Tommy Hansen.

De syv bisoner kan være med til at genskabe den urtidsskov, som ifølge nogle videnskabsfolk var fremherskende i Danmark før istiden. Det var en naturtype, der var præget af lysninger i skovene, hvor urokser, europæisk bison og kæmpehjorte græssede.

Læs artiklen "Bisonen vender tilbage til dansk natur".

Sunde og raske bisoner
Tre dyrlæger fra henholdsvis Polen, Bornholm og Fødevareministeriet var til stede, da de polske bisoner, som nu er pæredanske, ankom til skoven Almindingen. De konstaterede alle, at dyrene er sunde og raske, og at alle dokumenter var i orden.

Bisontyren og de seks bisonkøer gennemgik forskellige test i Polen før afrejsen, så man kunne sikre sig, at det var en sund bisonflok, man fik sendt til Danmark.

- Dyrene er testet for en lang liste af sygdomme som for eksempel kvægtuberkulose og mund- og klovsyge, så alle EU's krav og Fødevarestyrelsens krav er opfyldte, siger biolog Erling Krabbe i Naturstyrelsen.

Eksemplarisk opførsel
Biolog Erling Krabbe forklarer, at bisonerne opførte sig præcis, som man havde ønsket sig.

- Det er venlige og rolige dyr, som har et fint temperament, og så ser de ud til at foretrække at være væk fra os mennesker, så det er helt, som det skal være, siger Erling Krabbe.

Bisonindhegningen er lukket område frem til lørdag 9. juni, hvor miljøminister Ida Auken vil åbne hegnet, så bisonerne kan løbe ud i den 200 hektar store indhegning, hvor de skal leve de næste fem år.

Derefter vil der ske en gradvis åbning af området, så offentligheden kan komme tættere på Europas største landlevende pattedyr.

Bisonprojektet blev muligt takket være en bevilling på fire millioner kroner fra Villum Fonden.

Se TV2/Bornholms indslag om bisonernes indtog på Østersøøen.


Skovtrold. Bisoner foretrækker at græsse i lysåben skov, hvor bevoksningen ikke er for tæt. Naturtypen minder på mange måder om en rigtig urtidsskov, og det er den naturtype, bisonerne skal være med til at frembringe til gavn for den biologiske mangfoldighed. Foto: Naturstyrelsen.


Kassebison. De syv bisoner tog turen fra Bialowieza i Polen til Almindingen på Bornholm i store, robuste transportkasser. En efter en blev kasserne læsset af, og lågerne til kasserne blev åbnet. Bisontyren var den første, der forlod sin kasse og løb ind i skoven. Foto: Naturstyrelsen.

Yderligere oplysninger:
Skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen på Bornholm, tlf.: 3094 6237, e-mail:
Skovfoged Tommy Hansen, Naturstyrelsen på Bornholm, tlf.: 7254 3138, e-mail:
Biolog Erling Krabbe, Naturstyrelsen, tlf.: 7254 2507 - 2177 6927, e-mail:
Pressemedarbejder Steffen Ejstrup, Naturstyrelsen, tlf.: 4085 3876, e-mail: